Filmpje: aap speelt potje ‘breinpong’

Karlijn Klei

10 april 2021 09:00

Deze makaak is wel in voor een spelletje Pong. Dankzij de Neuralink hoeft hij er niet eens zijn handen voor te gebruiken.

Pong, de virtuele tegenhanger van een potje tafeltennis, gaat al een flinke poos mee. Het in 1972 door Atari ontwikkelde spel, waarbij je het balletje achter het batje van je (elektronische) tegenstander moet krijgen, is door de jaren heen in al aardig wat verschillende jasjes gegoten. Aan die lijst mogen we nu dankzij Elon Musk’s Neuralink ook MindPong toevoegen. Makaak Pager laat zien hoe je zo’n potje ‘breinpong’ aanvliegt.

Lees ook:

Breinsein

Het bijzondere ‘handsfree’ spelletje is te danken aan de twee Neuralinkchips in weerzijden van het brein van Pager. De chips bestaan uit een reeks van meer dan 2000 elektroden die de activiteit van de neuronen van de makaak meten, ontcijferen en vertalen naar activiteit op het scherm.

Voor het potje Pong trainden de onderzoekers Pager – en de Neuralinks – door de makaak met een joystick telkens het oranje vak op het scherm aan te laten wijzen (zie het filmpje onderaan de pagina). Bij elk goed antwoord krijgt Pager een slokje bananensmoothie.

Beoogde beweging

Ondertussen registreerden de Neuralinks de activiteit van zenuwcellen in de motorische schors: de hersenregio verantwoordelijk voor beweging. De activiteit van deze neuronen hangt samen met de beoogde beweging van Pager. Pager moet de beweging dus willen maken, maar hoeft die beweging – om de neuronen aan te zwengelen – niet fysiek uit te voeren.

Deze informatie wordt toegepast tijdens het potje breinpong. Stel, Pager ziet dat zijn batje omhoog moet om het aankomende balletje tegen te houden. Die bewegingsintentie (“omhoog!”) activeert dan de verantwoordelijke neuronen. Dat signaal wordt door de links opgepikt en vertaald naar het scherm: het batje gaat omhoog – zonder handen.

Bekijk hieronder hoe Pager een potje MindPong speelt. Via de buis krijgt de makaak zijn bananendrankje. De buis heeft niks te maken met de besturing van het spel.

Verlamd

Dergelijke brain-computer interfaces (BCI), waarbij de hersensignalen worden gemeten, vertaald en omgezet naar acties, zijn niet nieuw. Bijzonder aan de Neuralinks is dat het systeem, in tegenstelling tot andere, niet-invasieve methoden geen extra draden en snoeren nodig heeft.

Hoe indrukwekkend het ook is om Pager het potje breinpong te zien spelen – “Ik wist niet eens dat apen Pong konden spelen, laat staan met alleen hun gedachte” schrijft iemand onder het filmpje – bij spelletjes wil Neuralink niet blijven. Zo hoopt het bedrijf met hun links in de toekomst onder meer mensen die verlamd te helpen.

Bronnen: Neuralink, New Atlas

Beeld: Neuralink

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes