‘Led-drones’ vervangen vuurwerk

Laurien Onderwater

25 June 2021 12:00

led-drone

De Rammaxx Electric LED Rocket is bedoeld als een duurzamer alternatief voor vuurwerk en geeft ook nog eens spectaculaire lichtshows in de lucht.

Steeds meer landen denken na over alternatieven voor vuurwerk. Het spul is duur, vervuilend en gevaarlijk. Meerdere bedrijven, waaronder Intel, zetten daarom drones in. Zwermen van die kleine, onbemande luchtvaartuigen kunnen namelijk ook een verbluffende lichtshow weggeven. Rammaxx heeft op dat gebied nu eveneens iets fijns ontwikkeld.

Lees ook:

Led-drone

Vorig jaar introduceerde het bedrijf de Rammaxx Rocket: een soort herbruikbare vuurpijl met een stompe neus aan het ene uiteinde, en rotorbladen aan het andere. Binnenin deze transparante, buisvormige raket bevindt zich een strook led-lampjes die kunnen worden geprogrammeerd om te knipperen in verschillende kleuren en patronen.

Met een katapult werd de Rammaxx Rocket de lucht in geschoten. Het gaf een soort elektronische vuurwerkshow weg, en zette dan zijn rotorbladen in om een gecontroleerde landing te maken. Nu komt Rammaxx met een drone-versie van z’n raket: de Electric LED Rocket.

Lichtshow

De Electric LED Rocket gaat een stapje verder dan zijn voorganger. Geen herbruikbare vuurpijl opstijgt, licht geeft en valt, maar een volledige bestuurbare ‘vuurwerkdrone’. Met een bijhorende app kunnen gebruikers de kleur en het patroon van de licht programmeren, én de route van de drone tekenen.

Als de lichtshow – van simpele gekleurde lichtjes tot grappige vormen en zelfs teksten – erop zit, vliegt de 90 gram wegende vuurwerkdrone op eigen houtje (lees: autonoom) terug naar zijn lanceer-en-oplaad-platformpje op de grond. Om de lichtshow naar een nog hoger niveau te tillen, kunnen er tot vijf drones samen als zwerm geprogrammeerd worden.

Een mooie lichtshow dus, zonder de vervelende bijsmaak van vuurwerkresten en neuzen vol rook. Mocht je overigens nog iets van het gevoel van écht vuurwerk willen behouden, kunnen de drones ook met wat lijkt op het schrille geluid van een echte vuurpijl die de lucht in gaat gelanceerd worden. Geen zorgen, het ‘gegil’ is optioneel – stil(ler) kan ook.

Bronnen: Rammax, New Atlas

Beeld: Rammax

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes