Picture Perfect: dui-zen-den schildpadden

Laurien Onderwater

15-06-2020 08:59:00

schildpadden soepschildpad

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een drone heeft beelden gemaakt van soepschildpadden.

De soepschildpad (Chelonia mydas) is een bedreigde diersoort als gevolg van verlies van habitat, illegaal rapen van de eieren en het onbedoeld doden van het dier als bijvangst. Sinds 1984 schatten onderzoekers hoe groot de populatie op Raine Island – het belangrijkste broedgebied van de soort – is door het schild van duizenden schildpadden wit te markeren en ze vervolgens vanuit een bootje te tellen.

Lees ook:

Die telmethode is niet alleen heel tijdrovend, maar ook nog eens onbetrouwbaar. Sinds 2019 worden de aantallen van de soepschildpadden daarom geteld met drones. Door de verhouding van gemarkeerde en ongemarkeerde schildpadden te berekenen, kan de populatie worden geschat. Een stuk nauwkeuriger en het levert ook nog eens spectaculaire beelden op:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met de nieuwe methode schatten onderzoekers de populatie soepschildpadden op 64.000. Dat is bijna twee keer zoveel als gedacht werd.

Bronnen: PLOS ONE, The Guardian, IFLScience

Beeld: Christian Miller

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes