Videobellen met eenzame aaltjes

Karlijn Klei

03-05-2020 12:00:29

aaltjes

De al heel verlegen aaltjes in een Japans aquarium worden nóg schuwer door het gebrek aan ‘bewonderaars’. Een aantal facetime-sessies moet dat veranderen.

Het is weer eens wat anders dan de onderhand bijna dagelijkse zoom- of skypevergaderingen: videobellen met vissen. Bizar, maar waar. Een Japans aquarium roept mensen op de komende dagen met hun aaltjes te facetimen. De diertjes zijn door het gebrek aan bezoekers zo schuw geworden, dat de verzorgers ze bijna niet meer zien.

Lees ook: Picture Perfect: zeester heeft ‘dikke billen’

Verstoppertje

De zogenaamde gevlekte buisaal (Heteroconger hassi) is een zeepaling, niet veel dikker dan je duim. Ze zijn van nature schuw. Zó schuw dat je, als je ze ziet, waarschijnlijk alleen hun kopje boven het zand ziet uitsteken. De rest van hun lange lijfjes zit verstopt in het sediment.

Bij het minste of geringste schieten de diertjes terug het zand in. In het wild zul je ze daarom niet zo gauw zien. Maar in aquaria, zoals het Sumida Aquarium in Tokyo, zijn ze iets minder verlegen. Daar hebben ze immers kunnen wennen aan bezoekers en hun geluiden.

Verlegen

Maar omdat wegens SARS-CoV-2 bezoekers nu thuis blijven, keert die verlegenheid terug. Zonder dagelijkse bewonderaars, zo merkten de verzorgers van het Sumida Aquarium die 1 maart de deuren wegens het virus tijdelijk sloot, schieten de aaltjes veel sneller dan voorheen het zand in. En dat is best lastig. Als de verzorgers de aaltjes niet zien, wordt het namelijk een stuk moeilijker de gezondheid en gemoedsrust van de diertjes te checken.

Om de vissen weer aan mensen te laten wennen, heeft het aquarium een drie dagen durend evenement ingelast. Van 3 mei tot en met dinsdag 5 mei, tussen 10:00 en 14:00 lokale tijd (tussen 3:00 en 7:00 Nederlandse tijd) vragen de verzorgers mensen een paar minuten ‘met de vissen te facetimen’. De hoop is dat de aaltjes zo weer wat minder verlegen worden.

Bronnen: Sumida Aquarium, IFLScience

Beeld: @Sumida_Aquarium/TwitterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes