Deze elf prachtige close-ups van de natuur wonnen prijzen

Tim Tomassen

16 January 2024 09:00

Een vliegende vogel gefotgrafeerd vanuit een holle boom. Andere bomen en takken op de achtergrond. Winnende close-up-foto

© Csaba Daróczi | cupoty.com

De winnaars van de Close-up Photographer of the Year zijn bekend. Ook twee Nederlanders vielen in de prijzen.

Het onthullen van de verborgen wonderen van de wereld, dat is het doel van de Close-up Photographer of the Year-competitie (Cupoty). De vijfde editie kon rekenen op duizenden inzendingen uit 67 landen. De absolute winnaar is de Hongaarse fotograaf Csaba Daróczi. Met zijn foto van een vliegende boomklever, genomen vanuit een uitgeholde boomstam, won hij de hoofdprijs.

Een jury van fotografen, wetenschappers, natuurkenners, journalisten en beeldredacteuren heeft in totaal honderd winnende foto’s gekozen. Die zijn onderverdeeld in elf categorieën. De categorie-winnaars (waaronder twee Nederlanders) kun je hieronder bewonderen. De andere finalisten vind je op cupoty.com.

Lees ook:

Categorie-winnaars

Gras onder de microscoop

Een microscopische close-up van helmgras.
© Gerhard Vlcek | cupoty.com

De Oostenrijker Gerhard Vlcek won de eerste plaats in de microcategorie met zijn foto van helmgras in een tuin in Wenen.

IJskoning

Een stuk ijs op het vruchtlichaam van een slijmzwam lijkt op een kroon.
© Barry Webb | cupoty.com

Tuinman Barry Webb uit het Verenigd Koninkrijk won in de schimmelcategorie dankzij zijn foto van een kleine slijmzwam met een kroon van ijs bovenop zijn vruchtlichaam.

Jong talent

Een muurgekko (deels op de close-up) beklimt een muur met mineraalkristallen erop.
© Carlos Pérez Naval | cupoty.com

Carlos Pérez Naval werd door de jury uitgeroepen tot jonge close-up-fotograaf van het jaar. De Spaanse tiener zette een gekko die een muur beklimt op de gevoelige plaat.

Zuurbombardement

Tientallen bosmieren schieten zuur in de lucht.
© René Krekels | cupoty.com

De Nederlandse natuurfotograaf René Krekels scoorde de eerste plaats in de insectencategorie met een foto van bosmieren die zuur afschieten om hun kolonie te verdedigen.

Bruiloftsgast

Close-up van vlinder op glas. Achter het glas dansen gasten op een bruiloft.
© Csaba Daróczi | cupoty.com

Naast overall-winnaar won Csaba Daróczi met deze foto van een vlinder op een bruiloftsfeest ook het goud in de vlinder- en libellencategorie.

Naamloze winnaar

Close-up van de kop van een Stiphra (een sprinkhaanachtige) op een zwarte achtergrond.
© Tibor Molnar | cupoty.com

Dit beest heeft geen Nederlandse naam. Hoewel het insect (Stiphra) op een wandelende tak lijkt, valt het onder de sprinkhanen. De Amerikaan Tibor Molnar won met zijn close-up in de categorie ongewervelden.

Mozaïek

Garnaal zwemt boven een zeester met een mozaïek aan kleuren
© Simon Theuma | cupoty.com

Een garnaal en een schitterend gekleurde zeester in Australië wonnen de onderwatercategorie voor Simon Theuma.

Winnende weerspiegeling

Weerspiegeling van een magnoliaboom met roze bloemen.
© Ria Bloemendaal | cupoty.com

Weerspiegeling van een bloeiende magnoliaboom in de plantentuin Trompenburg in Rotterdam. Ria Bloemendaal won met deze foto goud in de categorie planten.

Zelfgemaakt

Asymmetrische gekleurde draden in een geometrisch patroon
© Elizabeth Kazda | cupoty.com

Dit beeld bestaat uit 64 verschillende foto’s van gekleurde garen. Deze samengestelde foto van de Amerikaanse Elizabeth Kazda won de eerste prijs in de categorie ‘Human Made’.

In de smaak

Waterviolier in een kanaal in Hongarije.
© Csaba Daróczi | cupoty.com

Csaba Daróczi viel in de smaak bij de jury, want ook in de categorie ‘intiem landschap’ ging hij er met de winst vandoor. Hij fotografeerde waterviolier in een kanaal in Hongarije.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's