Picture Perfect: opvallend onderwaterduo

Karlijn Klei

02-08-2021 08:59:52

spongebob

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: onderzoeksonderzeeër spot twee bekende ‘zeebodemvrienden’.

De broekjes ontbreken, maar toch is de gelijkenis voor iedereen die de afgelopen twintig jaar weleens kindertelevisie gekeken heeft, niet te missen. Onderzoekers spotten een spons en een zeester die wel heel veel weghebben van de hoofdpersonen uit tekenfilmserie Spongebob Squarepants.

Lees ook:

Gelijkenis

Marien bioloog Christopher Mah, verbonden aan het Amerikaanse onderzoeksinstituut NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) postte de foto onlangs op Twitter. Ondanks dat de wetenschapper dergelijke referenties naar eigen zeggen meestal ontwijkt, kon hij het deze keer blijkbaar niet laten.

En kan je het hem kwalijk nemen? De spons (Hertwigia) en de zeester (Chondraster), die door een van NOAA’s op afstand bestuurbare onderzeeërs (ROVs) gekiekt werd, lijken als twee druppels water op Spongebob Squarepants en Patrick Ster uit de gelijknamige kinderfilmserie. Een volger deed er nog een schepje bovenop en voorzag het onderwaterduo van de juiste gezichtjes.

Diepzee-expeditie

De ROV, afkomstig van onderzoeksschip Okeanos Explorer, nam de foto op 1885 meter onder de golven (lees: zeespiegel) van de Atlantische Oceaan, in de buurt van de zogenaamde Retriever Seamount. De onderzeese berg is onderdeel van de New England Seamounts, een reeks van twintig inactieve onderwatervulkanen voor de kust van Massachusetts.

Het uitgestrekte ecosysteem is bron van allerlei verschillende onderwatersoorten. Een perfecte plek dus voor NOAA om te zoeken naar interessant leven.

Bronnen: Christopher Mah (@echinoblog)/Twitter

Beeld: Christopher Mah/NOAA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's