Picture Perfect: de koppen bij elkaar steken

Laurien Onderwater

06-07-2020 08:59:00

rups

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: rups bouwt hoed van zijn eigen hoofden.

We zitten middenin de zomer en dat betekent naast barbecueën, kamperen en ijs eten helaas ook overlast van de eikenprocessierups. Het insect is een ware plaag geworden in Nederland. De larve heeft namelijk brandharen die ontstekingsreacties veroorzaken aan de huid en slijmvliezen.

Australië en Nieuw-Zeeland dealen echter met een heel andere rupsenplaag: de Uraba lugens. De larven zijn namelijk een pest voor eucalyptussoorten.

Lees ook:

Mad hatter

Toch zetten we dit insect graag even in het zonnetje, want het beschikt over een bijzondere eigenschap. Naarmate de rups groeit, werpt hij zijn uitwendige skelet af; hij vervelt. Alleen van zijn te kleine hoofd kan de rups geen afscheid nemen. In plaats daarvan blijft het aan zijn lichaam vastzitten. Na een paar vervelrondes heeft U. lugens een ​​bizarre ‘hoed’ gecreëerd, waarbij elk hoofd groter is dan het vorige. Niet zo verwonderlijk dat de rups de bijnaam the mad hatterpiller heeft gekregen.

rups
Uraba lugens. © Alan Henderson/Cover Images

Uiteraard heeft de larve het hoofddeksel niet ontwikkeld, zodat een fotograaf mooie plaatjes ervan kan schieten. Door de hoed hebben roofdieren langer de tijd nodig om een goed beeld te vormen van de mogelijke prooi, wat de rups zijn overlevingskansen vergroot. Uitgekookt!

Bron: New Scientist UK

Beeld: Alan Henderson/Cover Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's