Update: uit de 3D-printer T. rex ‘Trix 2.0’

Karlijn Klei

16 April 2021 09:30

Het was een flinke printopdracht, maar ze is er: de gloednieuwe, levensgrote ‘wederhelft’ van onze favoriete Tyrannosaurus rex ‘Trix’.

Update 16/4/2021: Wie de levensgrote kopie van T. rex Trix, die afgelopen maanden de hal van Naturalis sierde, wil zien, zal het vliegtuig naar Japan moeten pakken. Trix 2.0 wordt deze week namelijk ingepakt voor haar reis naar Nagasaki. Daar zal ze vanaf oktober een plekje krijgen in een gloednieuw dinosaurusmuseum.

Beetje bij beetje rolde er het afgelopen jaar botten van Tyrannosaurus rex ‘Trix’ uit de 3D-printers van Naturalis. Het natuurhistorisch museum in Leiden heeft de 12 meter lange, 66 miljoen jaar oude, volwassen dame, die in een van de hallen bijzonder imponerend staat te wezen, helemaal gekopieerd. Geen paniek, onze Trix gaat nergens heen. De levensgrote kopie is voor het Dinosaur Museum in Nagasaki in Japan.

Lees ook:

Monsterklus

3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert van Naturalis maakte de digitale reconstructie van de vleesetende dino. Na ruim een jaar is Trix’ bioplastic (PLA) tweeling eindelijk klaar. Het was met recht een monsterklus. Elk bot – zo’n 320, afhankelijk van hoe je telt, vertelt Bijlert – moest namelijk apart gescand, geprint en geverfd worden. Het printen van het heupbot alleen kostte al twee weken.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

HQ render 3D-replica T. rex Trix © Pasha van Bijlert
3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met de 3D-print van de schedel van Trix. © Pasha van Bijlert, Naturalis

Als laatste stap worden de botten geverfd en in elkaar gezet. In tegenstelling tot bij het opzetten van een echt skelet, waarbij het frame om de botten heen gebouwd wordt om het niet te beschadigen, worden de geprinte botten één voor één op een vooraf ontworpen frame van stangen geregen.

Bouwpakket

Waar de echte Trix de bezoeker in de ogen kijkt, is voor de replica een andere houding gekozen: aanvallend, met de kop hoog boven het publiek. Hoewel ‘Trix 2.0’ als een soort ‘bouwpakket’ in 2021 naar haar nieuwe thuis in Nagasaki Japan verscheept zal worden, wordt het skelet eerst hier opgebouwd. “We gaan veel testen en oefenen met de opbouw, om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen”, legt Van Bijlert uit.

Vanaf 19 november tot en met 16 december wordt Trix’ tweeling in de entreehal van Naturalis in elkaar gezet – vol in het zicht. Dat doet het museum met opzet. Zo wil Naturalis – zoals je soms live kunt mee kijken met het opzetten van dieren – bezoekers laten zien wat er allemaal komt kijken bij zo’n reconstructie.

Voor de nieuwsgierigen belooft het museum naast de reconstructie ook een écht versteend teenkootje van een T. rex paraat te hebben. Wie kan echt van nep onderscheiden?

Montage van het skelet in Naturalis. © Naturalis

Bron: Naturalis

Beeld: Naturalis

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's