KIJK-lezer Koert Wijnands vraagt zich af waarom hij niet kan fluiten: iedereen kan dat toch leren?
Dat klopt; in principe kan vrijwel iedereen leren fluiten, maar dat gaat niet bij iedereen even makkelijk. Zo leren sommige mensen zichzelf als kind al fluiten, terwijl andere het veel later in hun leven leren of het misschien nooit helemaal lekker onder de knie krijgen.
Lees ook:
Aanleg en oefenen
Er is geen specifiek gen bekend dat bepaalt of iemand gemakkelijk kan leren fluiten. Het hangt vooral van andere factoren af, die dan wel weer deels met aanleg te maken kunnen hebben. De bouw van je lippen, je tong en je kaak kan het je bijvoorbeeld lastiger maken om te leren fluiten.
Of de aansturing van de juiste spieren kan moeilijk zijn door een gebrek aan controle of coördinatie. Je kunt dat vergelijken met mensen die hun neusvleugels of oren kunnen bewegen, terwijl anderen geen idee hebben hoe dat moet.
En zoals bij de meeste aangeleerde vaardigheden vereist leren fluiten vooral regelmatige oefening, zeker als je wat minder aanleg blijkt te hebben. Dus met een beetje geduld en veel trial and error zou je het moeten kunnen leren.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2024.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl. En in onze special geven we antwoord op 172 bijzondere, verrassende en boeiende vragen! Bestel hem hier! Of eenvoudig via de knop hieronder.
Tekst: Judith Neimeijer
Beeld: John Fedele/Getty Images