KIJK tipt: smartphone wordt telescoop

KIJK-redactie

03 January 2024 09:00

Hestia-telscoop in een donker grasveld. De telescoop maakt gebruik van je smartphone.

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: verander je telefoon in een telescoop.

Telefoonscoop

Kijk! Met de Hestia verander je een telefoon in een telescoop. Je plaatst je smartphone op het oculair, richt de machine naar de hemel, klungelt wat met de bijbehorende app, en verkent vervolgens de mooiste hoekjes van het heelal. Het apparaat is nog lang niet productieklaar, maar toch werd op crowdfundwebsites al een astronomisch bedrag van 4 miljoen dollar opgehaald. Gelukkig beloven de makers dat de machine gereed is vóór de zonsverduistering van 8 april 2024. Wij kijken er alvast naar uit.

Campagne op kickstarter.com

Opvolger

Olijfgroene Move 2-speaker van Sonos in een tuin.

Dit is de Move 2 van Sonos. Vergeleken met zijn voorganger (de Move) heeft hij een verbeterde akoestische architectuur (met twee tweeters en een getunede woofer), een langere batterijduur (tot 24 uur muziek met één oplaadsessie), een vernieuwde interface (met intuïtieve aanraakbediening), een fris nieuw kleurtje (olijfgroen) én een groter prijskaartje (50 euro meer, op de website van de fabrikant).

Kost dus 499 euro op sonos.com

Het jaar 1000

Mantelspeld met mannenkopje (fibula) uit 800-900.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kun je tot en met 17 maart 2024 deze tentoonstelling zien die je meeneemt op tijdreis door het midden van de Middeleeuwen in Nederland.

Meer info op rmo.nl

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 1/2024.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Openingsbeeld: Hestia


Meer KIJK tipt