Amerikaanse tank beschiet per ongeluk collega-tank

Laurien Onderwater

01 August 2020 08:59

tank

Een Abrams-tank van het Amerikaanse leger schakelde per ongeluk een andere Abrams-tank uit tijdens een schietoefening.

Een M1A2 Abrams-tank wil je niet tegen je hebben. Dit hevig bepantserde voertuig is in staat om op 3000 meter afstand doelen te raken. Bovendien is het monster zo zwaar dat een Lockheed C-5 Galaxy, het grootste transportvliegtuig van de USAF, er slechts twee per keer kan vervoeren. Maar goed, tijdens een schietoefening verwacht je natuurlijk ook niet dat je wordt geraakt door een tank van je eigen eenheid…

Toch is dat wat er onlangs gebeurde in Fort Bliss, Texas. De ene Abrams vuurde een oefengranaat af die op een of andere manier een tweede Abrams raakte. Bij het incident raakte een inzittende gewond en die ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis, meldt Defence Blog.

Lees ook:

Op ruime afstand

Het is nog niet duidelijk hoe het voorval heeft kunnen gebeuren. Het kan zijn dat de oefengranaat (een TPMP-T) ergens op afketste, waarna hij de andere tank raakte. Maar het zou ook kunnen dat de schutter de trekker overhaalde toen de andere Abrams door zijn schootsveld reed. Dus het is een gevalletje domme pech of onkunde.

Het opmerkelijke aan het incident is dat de twee tanks op ruim 2,5 kilometer van elkaar verwijderd waren.

Abrams-tanks

De Abrams is al geruime tijd in gebruik en verdiende zijn sporen vooral tijdens de Golf- en Irakoorlog. Sinds introductie van de M1A1 in de vroege jaren 80 hebben de main battle tanks al verschillende upgrades gehad. Zo kregen ze onder meer een groter kanon, digitale communicatie-apparatuur en het Trophy-antiraketsysteem.

Een woordvoerder van de militaire eenheid 1st Armored Division wil overigens nog niks loslaten over het amateuristische voorval.

Bronnen: Defence Blog, Popular Mechanics

Beeld: US Army

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens