Vier terreurgolven

KIJK-redactie

08-10-2020 15:00:00

anarchisten

Wetenschappers die het terrorisme bestuderen onderscheiden vier generaties gewelddadige fanatiekelingen.

1) De anarchistische golf (1880-1920)

Dit terrorisme begint onder Russische intellectuelen en verspreidt zich al snel over de westerse wereld. Vooral hoogwaardigheidsbekleders als presidenten, premiers en koningen zijn het doelwit.

2) De antikoloniale golf (1920-1965)

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische landen strijden voor onafhankelijkheid. Sommige bewegingen gebruiken terroristische aanslagen als middel om dat doel te bereiken. Zo viel de FLN, een Algerijnse organisatie, Franse cafés en theaters aan.

3) De links-radicale golf (1960-1989)

Groeperingen zoals de Rote Armee Fraktion in Duitsland en de Rode Brigades in Italië protesteren op een gewelddadige manier tegen het kapitalisme. De Nederlandse RaRa heeft het onder andere gemunt op Shell-tankstations.

4) De religieuze golf (1979-heden)

Sinds enkele decennia voert het religieuze terrorisme de boventoon. Vooral moslimextremisten laten van zich horen, bijvoorbeeld met de verwoesting van de Twin Towers in 2001 en de aanslagen van Islamitische Staat in Europa.

Dit kader staat ook in het artikel ‘Geen woorden maar daden’ te vinden in KIJK 11/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Tekst: Merijn van Nuland

Beeld: Alamy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen