Apparaat zuigt eten uit je maag

Naomi Vreeburg

2016-06-17 09:00:30

klepje

Het klinkt nogal goor, maar de FDA heeft er groen licht voor gegeven: een klepje waarmee je voedsel uit je lichaam haalt.

Ieder pondje gaat door het mondje, maar wat als je een deel van het voedsel snel uit je lichaam kan halen nadat je het naar binnen hebt gewerkt? Dan wordt dat pondje misschien een onsje. AspireAssist moet dit voor elkaar boksen. Met een draai aan de knop zuigt dit apparaat eten uit je maag. Het systeem is dinsdag goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA).

Klepje

Het apparaat is bedoeld voor mensen met obesitas en moet door middel van een operatie worden bevestigd. Chirurgen pluggen een buis in de maag via een klein sneetje en bevestigen hem aan een klepje dat op je buik ligt. Door dit klepje 20 à 30 minuten na de maaltijd te openen, wordt een deel van het voedsel geloosd in het toilet. Dit duurt zo’n 10 minuten.

Eenmaal uitgerust met zo’n apparaat, moeten de ‘patiënten’ een programma volgen om hun eetpatroon te veranderen. Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, moeten dit veelal ook.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De FDA heeft de resultaten van een onderzoek naar AspireAssist doorgenomen en het apparaat groen licht gegeven. Bij deze studie werden 111 mensen met obesitas uitgerust met de AspireAssist en kregen professionele hulp om hun levensstijl te veranderen. 60 proefpersonen dienden als controlegroep en kregen alleen therapie om hun eetpatroon te veranderen.

Na een jaar verloren de 111 patiënten 12,1 procent van hun totale lichaamsgewicht, terwijl de controlegroep 3,6 procent in gewicht afnam. Het apparaat zou ongeveer 30 procent van de calorieën van de maaltijd afhalen.

“Echte oorzaak wordt niet weggenomen”

Klinkt goed? Er zijn helaas ook wat kanten aan het apparaat die minder goed klinken. Om ervoor te zorgen dat de patiënten het systeem zorgvuldig gebruiken, kan het eten na 115 sessies niet meer door de buis heen. Ze moeten dan naar een arts om een onderdeeltje te laten vervangen. Verder moet het eten goed worden gekauwd, anders raakt de buis verstopt en heeft het apparaat een reeks flinke bijwerkingen. Niet ideaal dus…

Dat vindt ook huisarts en obesitasdeskundige David Unwin. “Ik kan begrijpen dat het sommige patiënten een groter gevoel van controle geeft”, vertelt hij aan New Scientist. “Maar ik ben bezorgd over het feit dat dit apparaat – net als veel behandelingen vandaag de dag – niet de echte oorzaak van de ziekte wegneemt.”

Bronnen: FDA.gov, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde