Man met ‘brouwerij in zijn darmen’ genezen met poep

Laurien Onderwater

19 August 2020 13:59

poeptransplantatie

Een patiënt met het auto-brewery syndrome is hersteld van de ziekte dankzij een poeptransplantatie. Een primeur.

Het klinkt jolig: een brouwerij in je darmen hebben, maar het is allesbehalve leuk. Mensen met het auto-brewery syndrome (ABS) voelen zich flink beneveld terwijl ze geen druppel alcohol op hebben. Zo ook een 47-jarige man uit België. Helaas leek de standaardbehandeling niet te helpen tegen zijn inwendige microbrouwerij. Wetenschappers van de Universiteit van Gent zochten het daarom in een geheel andere hoek.

Lees ook:

Brouwerijsyndroom

De oorzaak van ABS, ook wel het darmfermentatiesyndroom genoemd, ligt bij schimmels in de darmen die koolhydraten omzetten in alcohol – net als bij een echt brouwproces gebeurt. Vrijwel iedereen heeft fermenterende micro-organismen in zijn darmstelsel, maar dan in kleine aantallen. In mensen met het brouwerijsyndroom zijn deze microben massaal aanwezig. Vaak komt dit door een antibioticabehandeling die het evenwicht van het darmmicrobioom heeft verstoord.

Dit was ook het geval bij de Belg die sinds het afmaken van een antibioticakuur een torenhoog alcoholgehalte in zijn bloed had. En dat terwijl hij al vier dagen droog stond. Nadat een team van artsen ABS bij de man diagnosticeerde, schreef het hem een anti-schimmelmedicijn voor en moest hij een koolhydraatarm dieet volgen.

Hoewel de symptomen iets verzachtten, zette de behandeling nog geen zoden aan de dijk. Ook niet toen de dosis van het medicijn werd verhoogd. De Belg voelde zich nog steeds dronken en zijn vrouw gaf aan dat zijn adem naar alcohol rook. Toen de kerel ook nog werd aangehouden voor rijden onder invloed, besloot het artsenteam het over een compleet andere boeg te gooien.

Fecestransplantatie

De 47-jarige onderging een fecestransplantatie. Dit betekent dat de artsen poep overbrachten van de ene darm (van zijn 22-jarige dochter) naar de andere. Daarbij werd de gedoneerde ontlasting via een slangetje in de neus in de darmen van de patiënt gegoten. Dat klinkt verre van fris, maar is onder andere al erg effectief gebleken in mensen met chronische darmontstekingen.

En het werkt ook bij mensen met ABS, is nu voor het eerst gerapporteerd. Het is bijna drie jaar later geleden dat de patiënt de poeptransplantatie ontving en hij is nog steeds vrij van ABS-symptomen, schrijven de artsen in Annals of Internal Medicine. Ook is sindsdien het alcoholgehalte in het bloed weer normaal en kreeg de man al vrij snel erna zijn rijbewijs terug.

Zo zie je maar weer: het transplanteren van poep heeft veel meer nut dan in je eerste instantie zou denken.

Bronnen: Annals of Internal Medicine, ScienceAlert

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Mens