Waarom worden baby’s geboren zonder tanden?

KIJK-redactie

04 September 2017 12:59

tanden

De meeste zoogdieren worden met tanden geboren, maar mensen niet. Waarom komen baby’s tandeloos ter wereld?

Menig moeder zal op de vraag van Irene van den Berg uit Rotterdam antwoorden: “Nogal wiedes, vanwege de borstvoeding.” Want een stel scherpe tandjes in je tepel is niet fijn. Toch kan dat niet alles verklaren, want borstvoeding is ook prima mogelijk mét tandjes. In veel Afrikaanse landen bijvoorbeeld geeft de moeder wel anderhalf tot twee jaar borstvoeding, totdat het volgende kind is geboren.

Groeiende kaken

Kaakchirurg Max Witjes van het UMC Groningen komt dan ook met een andere uitleg. “De meeste zoogdieren, zoals schapen en koeien, worden niet tandeloos geboren”, vertelt hij. “Ze hebben al snijtanden in de onderkaak. Dat mensen hun leven wél zonder tanden starten, heeft te maken met het feit dat onze kaken relatief lang doorgroeien.”

De babykaak is te klein om een heel melkgebit in kwijt te kunnen, legt hij uit. Vandaar dat de tanden pas doorbreken als de kaak al wat groter is. En vanwege ruimtegebrek komen ze ook niet allemaal tegelijkertijd. “Als we bij de geboorte al direct een passend gebit hadden, dan zou dat een paar jaar later al te klein zijn en moesten we wisselen. Die tanden zouden we dan later nóg een keer moeten wisselen om de groei van onze kaak bij te benen.”

Wisselen is best een ingewikkeld proces, met ook wel wat kans op problemen. Het lijkt erop dat moeder natuur daarom efficiënt omgaat met onze tanden, denkt Witjes. Dat onze kaken zo lang doorgroeien heeft overigens weer te maken met onze hersenen die (in tegenstelling tot bij andere zoogdieren) nog lang niet volgroeid zijn bij de geboorte. De schedel en de kaken hebben maar mee te groeien met ons brein.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2017.

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt