‘Het borrelt en het bruist in de ruimtevaart’

KIJK-redactie

20 August 2021 12:00

energietransitie

De commerciële ruimtevaart heeft een vlucht genomen. Hoofdredacteur André vraagt zich af waar die spacerace allemaal toe gaat leiden.

Er gebeurt in de ruimtevaart altijd wel iets. De Nederlandse defensie schiet de kleine Brik-II satelliet omhoog, China poot een lander op de maan, de NASA stuurt nogmaals een rover naar Mars… Maar het lijkt wel alsof ruimtevaart de laatste maanden in de hoogste versnelling is gegaan.

Spacerace

Zo werkt Boeing aan de samen met Bigelow Aero space ontwikkelde CST-100 Starliner. SpaceX van Elon Musk voerde met succes de Transporter- 2-missie uit, waarbij maar liefst 88 kleine commerciële satellieten in de ruimte werden gehangen.

Een paar dagen later schoot Virgin-oprichter Richard Branson in zijn SpaceShipOne naar 85 kilometer hoogte. (Niet voorbij de Kármánlijn, maar hé, toch knap.) En een maand daarna werd hij voorbijgestreefd door Amazon-baas Jeff Bezos, die in zijn New Shepard-raket de Kármángrens op 100 kilometer hoogte wel overstak.

Technisch fraai, maar ik kan dan ook wel weer genieten van Neil deGrasse Tyson die in een You- Tube-filmpje de ‘miljardairs-spacerace’ lekker relativeerde. “We hebben dat zestig jaar geleden al gedaan met Alan Shepard, de eerste Amerikaanse astronaut”, zegt de astrofysicus daarin. “Die schoten we met een raket vanaf Cape Canaveral in oostelijke richting. Hij landde met zijn capsule in het water en daar haalden we hem op met een vliegdekschip.”

Bezos’ ruimtepenis

Maar ook deGrasse Tyson moet toegeven dat de commerciële ruimtevaart nu echt uit de startblokken is. En die sector zal de komende jaren steeds verder worden uitgebreid. Zo maakte Porsche bekend dat het de concurrentie aangaat met de Bezossen en de Bransons van deze wereld door ook in deze business te stappen.

Kortom, het borrelt en het bruist in de ruimtevaardelarij. En dus is het ook een goed moment om in KIJK de vraag te stellen waar dit allemaal toe gaat leiden. Hoe vervelend is het dat Musk een hele zooi satellieten in een baan rond de aarde hangt? Bezos denkt aan miljoenen ruimtestations waar miljarden mensen op zullen wonen. Maar willen we dat? Wat voor invloed hebben al die megalomane projecten van de megarijken op onze toekomst? Hidde Middelweerd dook erin en kwam uiteindelijk weer boven met een geweldig artikel.

Ik ga sparen voor het geval een ruimtetrip ook betaalbaar wordt voor hoofdredacteuren. Maar één ding is zeker. Ik wil niet omhoog in die ruimtepenis van Bezos

Deze redactioneel staat ook in KIJK 9/2021, hier met gratis verzending te bestellen.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens