Deze ijsjes smelten niet

Marysa van den Berg

08-08-2017 12:59:20

ijsjes

Japanse wetenschappers hebben ijs ontwikkeld dat na uren in de zon nog steeds zijn vorm behoudt en lekker fris smaakt.

Hè, lekker zo’n ijsje op een hete zomerdag! Maar eet hem wel snel op, want voor je het weet, is het gesmolten en ligt er een plasje ijs op de grond. Daar hoeven Japanse ijsliefhebbers zich niet meer druk om te maken, want daar wordt sinds enkele maanden ijs verkocht dat nauwelijks smelt.

Vreemde aardbeien

Het verhaal van het bijzondere ijs begint bij een toevallige ontdekking door een chef. De kok werd gevraagd iets te doen met vreemd gevormde aardbeien, afkomstig uit gebieden die in 2011 door een aardbeving en een tsunami waren getroffen. Maar wanneer hij de aardbeien met room wilde mixen, werd tot zijn frustratie de room helemaal hard. En daar hadden de zomerkoninkjes voor gezorgd.

Wetenschappers van de Universiteit van Kanazawa kregen hier lucht van en besloten de aardbeien en de room aan tests te onderwerpen. Ze ontdekten dat het antioxidant polyfenol uit de aardbeien het scheiden van olie en water – wat gebeurt in smeltend ijs – deels weet tegen te houden.

Haardroger geen effect

De onderzoekers verwerkten het aardbeienextract in ijs en maakten het beschikbaar voor verkoop in lokale winkels in Kanazawa. Omdat het extract uit de aardbeien een natuurlijke stof is, hoefden er geen gezondheidsinspecties aan te pas komen. Er bleken genoeg mensen te zijn die graag van de ijsjes wilden proeven.

Wat bleek verder? De ijsjes smolten nauwelijks, zelfs na uren in 28 graden Celsius te hebben gelegen, en smaakten nog lekker koel, zo ervoeren lokale media. Zelfs een haardroger had naar verluidt nauwelijks vat op de vorm van de ijsjes.

Helaas zijn de Kanazawa-ijsjes vooralsnog alleen te koop in enkele Japanse steden en is nog niet bekend of ze de wereld gaan veroveren. Dus voorlopig zullen we het dus nog even moeten doen met ijsjes die je snel moet opeten!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Phys.org, IFLScience

Beeld: © Kanazawaice/Instagram

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis