‘Extra testosteron geen succes bij ejaculatiestoornis’

KIJK-redactie

10 July 2015 16:00

Een niet goed functionerende zaadlozing is niet zomaar even op te lossen met extra testosteron, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Maar liefst 25 tot 40 procent van alle mannen krijgt er ooit mee te maken: ejaculatiestoornissen. Een recente eerste poging om deze aandoening met behulp van testosterontherapie aan te pakken, was niet bevredigend. Dit hebben New Yorkse onderzoekers geconcludeerd na een uitgebreid onderzoek dat deze week verscheen in het vaktijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Seksleven

Een zaadlozing die helemaal uitblijft, niet op gang wil komen of in sommige gevallen richting de blaas gaat in plaats van door de penis (retrograde ejaculatie); ejaculatiestoornissen kunnen een grote aanslag zijn op iemands mannelijkheid én diens liefdesleven. Ook de hoeveelheid en de kracht waarmee zaad het lichaam verlaat, kan tegenvallen en daarmee dus aan zijn doel voorbij schieten. Een ejaculatiestoornis wordt in de medische wereld overigens los gezien van een erectiestoornis.

Testosteron is een belangrijke speler bij het aanmaken van sperma en daarom bedachten Darius A. Paduch van het Weill Cornell Medical College in New York en zijn collega’s een experiment met dit geslachtshormoon. Hiervoor kregen 76 mannen met ejaculatiestoornissen én een laag testosterongehalte extra testosteron of een placebo toegediend. In de hierop volgende vier maanden hielden zij hun zaadlozingen nauwkeurig bij en vulden zij vragen in over hun seksleven.

Sprankje hoop

Hoewel een aantal van de met testosteron behandelde mannen verbeteringen zeiden te merken tussen de lakens, was er geen duidelijk verschil te zien met de mannen die een placebo kregen. Ook de hoeveelheden zaad en de intensiteit van de orgasmes verschilden niet genoeg om het succes van de testosteronbehandeling te bewijzen.

Professor Paduch vermoedt dat de tegenvallende resultaten zijn veroorzaakt doordat testosteron niet bij iedere deelnemer goed werd opgenomen. Toch gloort er een sprankje hoop, want de mannen bij wie dit wél het geval was, hadden duidelijk verbeterde zaadlozingen. Helaas waren dit er dus niet genoeg om de behandeling succesvol te mogen noemen. De onderzoekers hebben laten weten dat een langere of aangepaste behandeling met testosteron misschien effectiever zal zijn.

Lees ook welk dier de langste zaadcel produceert en hoe je klassezaad kweekt.

Bronnen: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, The Endocrine Society via EurekAlert!

Beeld: Tina Franklin / CC BY 2.0










Meer Mens