Is er een grens aan het aantal talen dat je kunt leren?

KIJK-redactie

28 October 2021 09:00

talen

Hoeveel talen passen er in een mensenhoofd? KIJK antwoordt.

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Er zit geen zekering in ons brein die doorbrandt bij taal nummertje 14, 42 of 68. Althans, dat denken we, want er bestaan mensen die onvoorstelbaar veel talen beheersen, en dan blijkt er steeds toch weer eentje bij te kunnen.

Lees ook:

Recordhouder

Zo werkt er bij de Europese Unie een Griekse vertaler, Ioannis Ikonomou, die maar liefst 32 levende talen beheerst. Daarnaast begrijpt hij ook nog eens 47 dode talen, zoals Sanskriet. Dankzij hem weten we dat er in ieder geval 79 talen in een mensenhoofd passen.

Ikonomou lijkt hiermee recordhouder: de achttiende-eeuwse econoom John Bowring pochte dan wel dat hij er honderd sprak, maar zijn tijdgenoten namen dat met een fikse korrel zout.

Er is op deze vraag ook een complexer antwoord. Je kunt een taal namelijk, behalve leren spreken, ook makkelijk weer vergeten. Dat gebeurt wanneer je de taal nooit meer gebruikt (zoals bij velen gebeurt met middelbareschool-Frans na het eindexamen). Ikonomou gebruikt alle talen die hij kent regelmatig, in zijn werk en door veel te chatten en te lezen. Maar in de praktijk geldt voor de meeste mensen dat het bijna onmogelijk is om veel talen te leren en ze ook nog allemaal te blijven gebruiken. Er is dus geen cognitieve grens aan, maar er bestaat wel een andere grens: de 24 uren in een dag.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Sterre Leufkens

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt