Hoe zit het met de wereldwijde internettoegang?

André Kesseler

30-09-2020 10:00:00

internettoegang

Nick van der Lee krijgt tegengestelde berichten, ook in KIJK, over hoe wereldwijd dekkend internet nu precies is. En dus is zijn vraag: hoe zit dat nou precies? Zijn er landen of gebieden zonder internet?

Wereldwijd was eind 2019 zo’n 53,6 procent van de wereldbevolking online: dat zijn bij elkaar 4,1 miljard mensen. (Even ter vergelijking: tien jaar geleden was het nog maar 25,8 procent.) Volgens de International Telecommunications Union van de Verenigde Naties heeft iemand internettoegang als hij of zij in drie maanden ten minste één keer online gaat.

Lees ook:

Mondjesmaat

Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van de wereldbevolking dat niet haalt; ze willen misschien wel, maar de infrastructuur ontbreekt. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen in landen als Bhutan, Tsjaad en Somalië, waar Wi-Fi zeer beperkt is en zelfs mobiel internet, vooral op het platteland, vrijwel niet beschikbaar is. In landen als het straatarme Eritrea bijvoorbeeld ligt het percentage van de bevolking dat toegang heeft tot internet rond de 1,2 procent. En omdat vrijwel niemand het kan betalen, wordt er daar ook maar mondjesmaat in geïnvesteerd.

In veel andere landen, waaronder Oezbekistan, China en Noord-Korea, wordt de toegang beperkt door de politiek. En dan zijn er nog plekken waar (mobiel) internet helemaal verboden is. Een van die plekken is Green Bank in de Amerikaanse staat Virginia. Dat heeft te maken met het Green Bank Observatorium, een verzameling gevoelige radiotelescopen. Om die niet te storen, moeten de Green Bankers het doen zonder alle apparatuur die elektromagnetische straling kan produceren. Dus niet alleen zonder mobiele telefoons en Wi-Fi, maar ook zonder magnetrons en zelfs elektrische tandenborstels…

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: ITU

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens