Katten: in huis poeslief, buiten een moordmachine

KIJK-redactie

02 December 2017 12:59

katten kattenplaag vogels

Katten veroorzaken een ware slachting onder vogels. Het leidt tot gespannen verhoudingen tussen vogelliefhebbers en kattenliefhebbers, zonder dat er een oplossing in zicht lijkt.

Katten hebben een hoog Jekyll & Hyde-gehalte. Aan de ene kant zijn het schattige huisdieren, aan de andere kant meedogenloze moordenaars. Het jachtinstinct van de kat is zo’n tienduizend jaar na zijn inburgering bij de mens nog altijd springlevend.

Een Amerikaans onderzoek uit 2013 stelde een formule op om het aantal slachtoffers van katten in kaart te brengen. De meest nauwkeurige schattingen wat betreft het percentage katten dat buiten jaagt en het gemiddelde aantal prooien per kat werden met elkaar vermenigvuldigd. De onderzoekers concludeerden dat alle huis- en zwerfkatten in de VS bij elkaar per jaar ongeveer 2,4 miljard vogels, 12,3 miljard zoogdieren (zoals muizen) en enkele honderden miljoenen amfibieën en reptielen doden.

Vooral voor vogelliefhebbers waren de cijfers schokkend. Katten bleken elke andere oorzaak van vogelsterfte te overtroeven; ze maken meer slachtoffers dan alle overige onnatuurlijke doodsoorzaken, zoals windturbines, pesticiden en raambotsingen, bij elkaar. Met uitzondering dan van klimaatveranderingen en verlies van habitat, nog altijd de twee hoofdoorzaken van vogelsterfte.

Dit is het begin van het artikel ‘Kattenkwaad’ te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari. 

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: Hollandse Hoogte

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen