Mr. WikiLeaks mijdt VS

André Kesseler

25 June 2010 13:30

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, zal voorlopig niet in de VS te vinden zijn. Het Pentagon schijnt hem te zoeken.

De Australische hacker, journalist en internetactivist richtte WikiLeaks in januari 2007 op met in het achterhoofd dat het “een oncensureerbare versie van Wikipedia” zou moeten worden. Het resultaat: een organisatie met (waarschijnlijk) vijf vaste medewerkers en een site waar iedereen volledig anoniem gevoelige documenten van overheden en andere organisaties kan lekken.

Assange kwam in de problemen doordat zijn site in april een filmpje openbaar maakte waarop te zien is hoe de bemanning van een Amerikaanse Apache met het 30mm-boordkanon Iraakse burgers en journalisten doodschiet. Het lek dat Assange het filmpje toespeelde is inmiddels met de arrestatie van de 22-jarige militair Bradley Manning gevonden en gedicht. (Meer hier.)

Zijn advocaten hebben Assange geadviseerd de Verenigde Staten voorlopig te mijden. Mr. WikiLeaks laat zich er schijnbaar niet door van de wijs brengen. Hij komt naar eigen zeggen zeer binnenkort met nieuw onthullend beeldmateriaal over een van de bloedigste aanvallen op Afghaanse burgers sinds het begin van de oorlog.

Bronnen: Joop.nl


Meer Mens