Nobelprijswinnaars verzetten zich tegen Greenpeace

KIJK-redactie

30-06-2016 16:00:31

Genetisch gemodificeerde gewassen

Meer dan honderd Nobelprijswinnaars dringen er in een brief bij Greenpeace op aan om haar campagne tegen genetisch gemodificeerde gewassen te stoppen.

“Hoeveel arme mensen moeten er nog sterven voordat we van mening zijn dat dit een misdaad is tegen de menselijkheid?” 107 Nobelprijswinnaars hekelen het verzet van Greenpeace tegen genetisch gewijzigd voedsel. Zij claimen dat sommige van deze gewassen, waaronder ‘gouden rijst’, miljoenen levens kunnen redden.

Anti-wetenschappelijk

In een brief, een initiatief van Richard Roberts, dringen de wetenschappers erop aan dat de milieuorganisatie en haar aanhangers de bevindingen van gedegen wetenschappelijk onderzoek naar GMO’s erkennen en hun campagne tegen het genetisch gemodificeerde voedsel in het algemeen staken.

“Wij zijn wetenschappers”, vertelt Roberts aan Washington Post. “We begrijpen de logica van de wetenschap. Je ziet duidelijk dat Greenpeace schade toebrengt en dat de organisatie anti-wetenschappelijk is. Greenpeace en sommige van haar bondgenoten proberen mensen bang te maken. Op deze manier proberen ze geld in te zamelen.”

‘Gouden rijst’

Vooral het verzet van Greenpeace tegen ‘gouden rijst’ zet kwaad bloed bij de wetenschappers. Deze genetisch gemanipuleerde rijstsoort zou Vitamine A-deficiëntie (VAD) tegengaan, een ziekte waar ongeveer 250 miljoen mensen aan lijden en die volgens UNICEF jaarlijks voor 1 tot 2e miljoen sterftegevallen zorgt.

De wetenschappers besluiten de brief – waar Greenpeace nog niet op heeft gereageerd – met een oproep aan regeringen over de hele wereld. Die moeten volgens hen alles doen wat in hun macht ligt om zich te verzetten tegen de acties van Greenpeace, met in het bijzonder hun campagne tegen gouden rijst.

Update 1 juli 2016: Inmiddels heeft Greenpeace wel gereageerd op het nieuws. Je kunt de reactie hier lezen.

Bronnen: Support Precision Agriculture, Washington PostForbesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens