‘Roekeloze dronk? Beschuldig je DNA’

Naomi Vreeburg

18-11-2015 10:30:25

Bier

Vertoon jij behoorlijk impulsief gedrag na een avondje drinken? Een mutatie zou dit kunnen triggeren, zo claimen Finse onderzoekers.

We kennen allemaal wel iemand die al na een paar borreltjes behoorlijk impulsief wordt. Op het roekeloze af zelfs. Terwijl andere personen redelijk normaal gedrag blijven vertonen na een avondje stevig drinken. Finse onderzoekers hebben een verklaring gezocht voor dit verschil in gedrag en zijn erachter gekomen dat een bepaalde mutatie in het DNA dit zou kunnen veroorzaken.

Vechtpartijen

Het gaat daarbij om een zogenoemde puntmutatie. DNA bestaat uit allerlei basen, aangegeven met de bekende letters A, T, C en G. Wanneer door een foutje bijvoorbeeld de A in een C verandert, spreek je van een puntmutatie. Zo’n foutje zou zich bij mensen die roekeloos gedrag vertonen na een aantal drankjes voordoen in een gen van het eiwit serotonine receptor 2B.

Roope Tikkanen en zijn collega’s ondervroegen 14 Finnen met deze mutatie over hun gedrag voor en na het drinken van alcohol. Ook werden interviews afgenomen bij 156 personen zonder het desbetreffende foutje. De dragers van de mutatie bleken vaker betrokken te zijn bij vechtpartijen na een avondje drinken, haalden vaker vreemde fratsen uit en waren vaker gearresteerd voor rijden onder invloed. Het resultaat zou significant zijn.

Finnen

Maar we moeten wel een stok achter de deur houden. Want 14 personen is natuurlijk een te kleine groep om al te grote conclusies aan te hangen. Daarom willen de wetenschappers hun onderzoek herhalen bij een hoger aantal deelnemers. Ook moet worden onderzocht of alleen de Finnen deze mutatie dragen of dat wij onze roekeloze dronk ook kunnen afdoen als ‘foutje van ons DNA’.

Bronnen: Translational Psychiatry, DiscoveryPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens