SHOT: bultrug heeft bijvangst

Laurien Onderwater

29-01-2020 12:59:00

bultrug

Toen deze bultrug met opengesperde bek in één hap honderden ansjovissen wilde vangen, had hij een onverwachte bijvangst.

Langs de kust van Californië ligt de Baai van Monterey, die een van de grootste troggen (onderwaterkloven) herbergt. Via deze kloof, de Monterey Canyon, wordt voortdurend koud en voedselrijk zeewater aangevoerd en daar zijn zeeleeuwen, verschillende soorten vogels en walvissen maar wat blij mee.

Alhoewel deze bruine pelikaan het minder goed trof: de zeevogel werd bijna zelf verorberd toen hij zich te goed deed aan ansjovissen. Hij belandde in de opengesperde bek van een bultrug die omhoogkwam om in één hap duizenden van die vissen te vangen.

Overigens had deze baleinwalvis de pelikaan nooit door kunnen slikken; daar is zijn keelgat simpelweg te nauw voor. De vergelijking met het Bijbelse verhaal over Jona gaat hier dus niet op.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 2/2020.

Beeld: Kate Cummings/Blue Ocean Whale Watch

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's