Waarom komen je darmgassen er alleen aan de onderkant uit?

KIJK-redactie

01 mei 2017 11:00

Darmgassen

Ook al geven we het niet graag toe, we laten allemaal windjes. Maar waarom komen die darmgassen er alleen aan de onderkant uit?

Allereerst: laten we dankbaar zijn dat het zo is. Stel je voor dat je niet alleen boertjes maar ook windjes uit je mond moest laten…

Lange reis

“Boeren zijn maaggassen, afkomstig van ingeslikte lucht of koolzuur uit frisdrank”, zegt maag-darm-leverarts Frank Vleggaar van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Darmgassen ontstaan vooral in de dikke darm, waar onverteerde voedselresten gefermenteerd worden.”

Die dikke darm is het laatste stuk van je maag-darmkanaal en ongeveer een meter lang. “Daarvóór reist het voedsel eerst nog door de dunne darm, die vijf tot zes meter lang is.” Met andere woorden: je darmgassen zouden een flinke afstand moeten overbruggen om via je dunne darm, maag en slokdarm bij je mond te belanden.

“Daar komt nog bij dat er tussen je dunne darm en je dikke darm, en tussen je maag en dunne darm een soort kleppen zitten. Die laten telkens kleine beetjes voedsel passeren.”

Eenrichtingsverkeer

Ten slotte is er ook nog de darmperistaltiek, vertelt Vleggaar. Misschien ken je het nog van de middelbare school: de peristaltische beweging, die doet denken aan hoe je een tennisbal uit een panty zou persen. De darmperistaltiek zorgt ervoor dat je ontlasting netjes de goede kant op reist. Knappe wind die dáár tegenin weet te waaien.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2017.

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images










Meer KIJK antwoordt