Welke organen kun je allemaal missen?

KIJK-redactie

24 July 2021 09:00

organen

Je hebt twee longen en twee nieren en kunt van elk orgaan er dus best eentje missen. Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen?

Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm. Zonder neus, milt of tong wordt het al wat lastiger. Ook de geslachtsorganen, zoals baarmoeder, eierstokken, teelballen, prostaat of penis, kunnen we missen, al zal hormoontherapie wenselijk zijn om allerlei bijverschijnselen te voorkomen.

Lees ook:

Flexibel lichaam

Hormoonbehandeling is in ieder geval nodig bij afwezigheid van bijnieren en schildklier. En als je je voeding aanpast kun je ook zonder alvleesklier, maag, slokdarm en delen van je dunne en dikke darm. Toch wordt dit al een hele uitdaging.

Zonder hart, hersenen en huid kunnen we niet leven, maar artsen kunnen je een kunsthart in plaats van een echt hart geven, en ook een groot deel van de huid is te vervangen. Als delen van de hersenen niet werken, kun je in aangepaste vorm wel doorleven. Een aantal lymfeklieren kan worden weggehaald, maar het lymfesysteem is net als het bloedvatensysteem niet in zijn geheel te verwijderen. Ook zonder lever valt echt niet te leven. De lever is overigens het enige orgaan dat vanzelf weer aangroeit, mits je er nog minimaal 25 procent van hebt.

Het lichaam en de medische wetenschap zorgen dus voor behoorlijk wat flexibiliteit. Maar volgens huisarts Paul de Wilde heeft het missen van een orgaan veel impact op zowel lichaam als geest: “Een orgaan kwijtraken gaat meestal met langdurige consequenties gepaard, zoals de vele controles en een aangepaste levensstijl.” Het is dus beter om zuinig te zijn op alle organen, ook op degene die je ogenschijnlijk niet nodig hebt.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt