3D-printerinkt kan objecten van kleur doen veranderen

Laurien Onderwater

30-01-2018 10:59:15

printerinkt

Met deze 3D-printerinkt kunnen voorwerpen na het afdrukken alsnog een andere kleur krijgen.

Stel je hebt een 3D-printer aangeschaft – want hé dat is tof – en je hebt er een nieuw telefoonhoesje mee gemaakt. Maar na een paar weken ben je de kleur wel zat. Wat doe je dan? Je laat een nieuwe cover voor je geliefde smartphone printen.

Als het aan onderzoekers van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) van MIT ligt, hoeft dat voortaan niet meer. Ze ontwikkelden namelijk een inkt die zelfs na het afdrukken nog van kleur kan veranderen. Hoe? Door de geprinte voorwerpen bloot te stellen aan ultraviolet licht.

Fotochroom

De speciale inkt bestaat uit een basiskleurstof, photo initiator en fotochrome inkt (inkt die van kleur kan veranderen wanneer deze door licht bij een bepaalde golflengte wordt geactiveerd).

Het werkt als volgt: je maakt via een computerprogramma een design voor een object dat je 3D-geprint wilt hebben. Ook selecteer je uit welke kleuren het voorwerp moet bestaan, en hop, je drukt het object driedimensionaal af.

Wanneer je vervolgens wilt dat het voorwerp andere kleuren krijgt, selecteer je in een programma weer welke pixels geactiveerd moeten worden. Een UV-projector werpt dan ultraviolet licht (met een golflengte van circa 355 nm) op het object en verandert alleen de kleuren van de geselecteerde pixels. Pixels die niet van kleuren hoeven te veranderen, worden gedeactiveerd met zichtbaar licht (380-780 nm).

Onderstaand filmpje laat het proces zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kleurenpalet

Fotochrome inkt is niet nieuw, maar voorgaande vloeistoffen konden slechts één kleur activeren en die kleur was zichtbaar zolang het object werd blootgesteld aan UV-licht. De nieuw ontwikkelde inkt behoudt zijn kleur nadat het licht weer weg is. Bovendien kunnen meerdere kleuren tegelijkertijd worden aangepast met deze nieuwe inkt. Ook is het proces omkeerbaar.

Momenteel duurt het opnieuw kleuren van objecten 23 minuten, maar het MIT-team zegt dat dit sneller kan gaan met een krachtigere lichtbron of een iets andere inktformule die meer van de fotochrome inkt bevat.

Duurzaam

Ook al focussen de onderzoekers zich nu nog op voorwerpen die van kunststof zijn gemaakt, in de toekomst zien ze ook mogelijkheden om kleding van kleur te laten veranderen. In plaats van een nieuw shirt kopen, verander je gewoon de kleuren van het kledingstuk met behulp van ultraviolet licht. En dat is ook nog eens een stuk duurzamer.

We vragen ons alleen wel af wat er gebeurt als je met je 3D-geprinte voorwerpen en kleding lange tijd in de zon loopt.

Bronnen: Massachusetts Institute of Technology (pdf), Phys.org, Wired

Lees ook:

vlammenwerperBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes