‘Dit speciaalbier is goed voor je darmen’

Laurien Onderwater

01 July 2017 10:00

speciaalbier

Het is weekend! Trek in een lekker biertje? Wees goed voor je darmen en neem dit probiotische bier.

Wanneer we denken aan voedingsmiddelen die probiotica – levende bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze je gezondheid verbeteren – bevatten, denken we al gauw aan yoghurt. Maar aan bier? No way. Dat komt onder andere door de hopbitterzuren die de goede bacteriën doden.

Maar Chan Mei Zhi Alcine, een studente van de universiteit van Singapore, is het onlangs wel gelukt om probiotica toe te voegen aan bier. En zo brouwden zij een speciaalbiertje next level.

Lactobacillus

Om het speciaalbier de probiotische werking te geven, werd de bacteriestam Lactobacillus paracasei L26 aan het drankje toegevoegd. Deze goede bacteriën zijn uit de menselijke darmen geïsoleerd en schijnen giftige stoffen en virussen te kunnen neutraliseren en reguleren het immuunsysteem.

De bacterie gebruikt suikers aanwezig in het wort om melkzuur te maken dat het bier een scherpe en zurige smaakt geeft (je moet er van houden). Het kost ongeveer een maand om het speciale biertje, met een alcoholpercentage van 3,5 procent, te brouwen.

Darmbiertje

Alcine is nu bezig om samen met haar professor een patent aan te vragen op haar geheime recept. Daarnaast zijn de twee ook op zoek naar bedrijven die het probiotische bier op de markt willen brengen.

Maar of probiotica nou daadwerkelijk je gezondheid kunnen verbeteren, is nog steeds discutabel. In ieder geval staat een ding wel vast: dit nieuw gebrouwen bier geeft een geheel andere betekenis aan de term bierbuik. En hopelijk ga je van dit ‘darmbiertje’ ook niet van die vieze bierscheten laten.

Bronnen: National University of Singapore, New Atlas

Beeld: National University of Singapore

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens