Airbus patenteert nieuw boardingssysteem

André Kesseler

27-11-2015 09:00:51

Vliegen in een passagierstoestel is niet echt leuk. Airbus heeft nu patent gekregen op een nieuwe methode om ons sneller aan boord te krijgen. En dat maakt het allemaal misschien net iets minder erg.

In de burgervliegelarij zijn de marges klein. Een Europese luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld verdient gemiddeld maar 6,30 dollar per passagier. Als je een vliegtuig dus een paar minuten eerder de lucht in kunt krijgen, kun je er per jaar meer vervoeren en levert dat uiteindelijk best veel geld op. En dus bedacht Airbus hier een technologie voor.

Pod concept

Het gaat om een soort containersysteem om het altijd langdradige boarden sneller te laten verlopen. De Europese vliegtuigbouwer heeft een toestel voor ogen waarbij de passagierscabine uitneembaar wordt. Dus als het toestel bij de gate is, trek je de cabine er inclusief alle bagage uit en je zet er een nieuwe, volgeladen cabine voor in de plaats. Het ‘Aircraft pod concept’ noemen ze dat en het patent is gisteren door het United States Patent and Trademark Office toegekend.

airbus_concept-1024x487

Mooi idee, maar voorlopig schuifelen we nog wel een tijdje op de oude manier het toestel in. Een compleet nieuw toestel ontwikkelen en bouwen kost nou eenmaal veel tijd. Bovendien vereist het ‘Aircraft pod concept’ nogal wat aanpassingen aan de luchthavens en ook dat zal niet binnen een jaartje of wat worden afgerond.

Bronnen: AirbusWired

Beeld: AirbusPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws