Algoritme ‘ziet’ wanneer je dronken bent

MtB

01 May 2015 09:00

Een computeralgoritme kan aan de hand van infraroodfoto’s uitrekenen of iemand dronken is.

Na een paar alcoholische drankjes krijgen de meeste mensen een rode, warme gloed op hun gezicht. Griekse wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat aan de hand van die gloed kan uitrekenen of iemand beschonken is. In ongeveer 90 procent van de gevallen herkende dit systeem de dronken mensen.

Warm voorhoofd

Met een infraroodcamera namen de onderzoekers foto’s van gezichten van mensen voor en nadat ze vrijwillig vier glazen alcohol naar binnen hadden gegooid. Alcohol zorgt ervoor dat de bloedvaten in het gezicht zich ontspannen, waardoor ze verwijden en dichter op de huid komen te liggen. Het gezicht wordt hierdoor warmer en dit registreert de camera.

Vervolgens werden de nuchtere en dronken gezichten pixel voor pixel met elkaar vergeleken. De onderzoekers vonden toen het gezichtsgedeelte waaraan het beste waste zien of iemand dronken is. Je zou verwachten dat dit de wangen zijn, aangezien veel mensen blosjes krijgen van alcohol, maar uit het onderzoek blijkt dat aan de temperatuur van je voorhoofd het beste is af te lezen of je hebt gedronken.

Hooligans

De wetenschappers stelden daarna het algoritme op met behulp van de dronken gezichten van vijf proefpersonen. Vervolgens testten ze het algoritme op andere mensen van wie ze alleen een nuchtere of dronken foto hadden. Bij ongeveer 90 procent van hen kon met behulp van de computer worden uitgerekend of ze hadden gedronken.

De onderzoekers geven aan dat de politie hun techniek kan gebruiken om dronken hooligans te herkennen in een menigte. Een andere idee is om de techniek in auto’s te installeren als alcoholslot.

Bronnen: Popular Science

Beeld: Masgatotkaca/CC BY 3.0


Meer Nieuws