Amelia Earhart eindelijk gevonden?

André Kesseler

01-06-2013 13:00:26

Op 2 juli 1937 verdween luchtvaartpionier Amelia Earhart tijdens een poging als eerste vrouw de wereld rond te vliegen. Een onderzoeksteam heeft mogelijk het toestel teruggevonden.

De International Group for Historic Aircraft Recovery, kortweg TIGHAR, is al jaren bezig om te achterhalen wat er nu eigenlijk met Earhart is gebeurd. In 2011 meldden we al dat het team op het onbewoonde eiland Nikumaroro (het vroegere Gardner Island) menselijke botten had gevonden, maar dna-onderzoek wees uit dat die niet van de vrouwelijk piloot waren.

TIGHAR heeft nu tijdens een zoektocht met een multi-beam sonar voor de kust van datzelfde eiland een verstoring in de zeebodem aangetroffen. En de groep denkt dat dat wel eens de Lockheed 10E ‘Electra’ kan zijn waarmee Earhart en haar navigator Fred Noonan de recordpoging ondernamen. Het mogelijke wrak ligt vlak voor de kust van Nikumaroro, op zo’n 560 kilometer ten zuidoosten van Howland Island, de plek waar Earhart een tussenlanding zou maken.

science-032112-006-617x416

Volgens deskundigen die de beelden hebben bekeken, komt de verstoring vrij goed overeen met de afmetingen van het vliegtuig. Maar de enige manier om zekerheid te krijgen, is een nieuwe expeditie op touw te zetten. En dat is een probleem. De organisatie, die het moet hebben van sponsoring en vrijwillige bijdrages, moet namelijk nog eerst de benodigde 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) bij elkaar zien te krijgen.

Bronnen: TIGHARDiscovery News

Beeld: TIGHARPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar