Astronaut bestuurt robot vanuit de ruimte

Naomi Vreeburg

29-08-2015 11:00:01

Begin september zal Andreas Mogensen vanuit het ISS een robot op aarde laten rondrijden.

Mensen die robotonderdelen bewegen met hun brein zijn de revue veelal gepasseerd. Maar heb je al eens gehoord van een robot die op aarde rondrijdt en wordt bestuurd door iemand in het ISS, 400 kilometer boven onze hoofden? Vast niet, want begin september zal de Deense astronaut Andreas Mogensen deze taak voor het eerst in de geschiedenis uitvoeren.

Tegengas

Interact Robot is uitgerust met een camera en twee robotarmen. Het setje armen stuurt trillingen naar Mogensen, zodat hij precies kan voelen welke handelingen de bot uitvoert. Deze techniek wordt force-feedback genoemd. Als gamer heb je waarschijnlijk wel eens gespeeld met een joystick met force-feedback. Je voelt dan een soort ‘tegengas’, waardoor een spel natuurgetrouwer overkomt.

De commando’s die Mogensen uitzendt, moeten een totale afstand van 90.000 kilometer afleggen. Dit doen ze via geostationaire satellieten. Ondanks deze grote afstand, zal de astronaut slechts een seconde later voelen wat de robot aan het doen is.

Noordwijk

experimentenbordAls alles goed verloopt, zal Mogensen woensdag 2 september richting het ISS gaan. Hier aangekomen kan hij aan de slag
met de robot. Naar verwachting zal het mechanische ventje op 7 september een buitenrit maken op het terrein van ESTEC, te Noordwijk.

Naast een testritje, gaat Interact Robot ook een taak uitvoeren: hij zal een metalen pin inpluggen in het experimentenpanel op de afbeelding hiernaast. Zoals je ziet zijn de gaatjes op het
bord niet bepaald groot. De robot en zijn bestuurder in de ruimte zullen dus flink hun best moeten doen om de pin er precies in te krijgen. Een uitdaging!

Bron: ESA

Beeld: ESAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws