Australië bouwt ’s werelds grootste batterij, alweer

Karlijn Klei

06 February 2021 09:00

batterij

De vorige grootste is niks vergeleken met de nieuwe 1,2 gigawatt mega-accu die de komende jaren in de Hunter Vallei in Nieuw-Zuid-Wales gebouwd moet worden.

Het Australische CEP Energy kondigde gisteren de bouw aan van een nieuwe mega-accu. En wat voor één: met een beoogde 1,2 gigawatt (1200 megawatt) wordt die pakweg achtmaal groter dan zijn voorganger.

Lees ook:

Mega-accu

Het bleek een gouden greep: de bouw van ’s werelds grootste batterij bij een windturbinecomplex in  Zuid-Australië. De superbatterij, die in 2017 in gebruik genomen werd, kan 100 megawatt (129 mWh) aan energie opslaan. De mega-accu levert het land met een constante hoeveelheid stroom niet alleen zekerheid en gemak, ook leverde het binnen een paar maanden een heleboel Australische dollars op.

Het is dus ook niet vreemd dat er vrijwel direct plannen gemaakt werden voor een tweede en zelfs een derde superbatterij.

Kurri Kurri

CEP Energy wil de superbatterij, die naar verwachting een goede 2,4 miljard dollar zal kosten, bouwen in de buurt van het plaatsje Kurri Kurri, in de Hunter Vallei in Nieuw-Zuid-Wales. In dezelfde regio pleit de huidige Australische minister-president Scott Morrison voor de aanleg van onder meer een gascentrale.

Als het aan de energiegigant ligt, start de bouw ergens begin 2022 en is de batterij een jaar later gebruiksklaar. Waar Elon Musk’s Tesla de batterijen voor de vorige ‘grootste’ mocht leveren, heeft CEP Energy nog niet aangekondigd welke fabrikant dit ambitieuze project van accu’s mag voorzien.

Bronnen: CEP Energy, The Guardian, New Atlas

Beeld: CEP Energy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws