België krijgt ’s werelds eerste bierpijpleiding

Naomi Vreeburg

27-09-2014 16:00:42

In Brugge zal ‘s werelds eerste bierpijpleiding worden aangelegd die de alcoholische drank drie kilometer moet vervoeren.

De Halve Maan, een bierbrouwerij in Brugge, heeft de gemeente toestemming gevraagd om een pijpleiding aan te leggen waar bier door kan worden vervoerd. En jawel, het mag. Als alles volgens plan verloopt, zal vanaf volgend jaar het bier niet alleen uit de tap vloeien in België, maar ook onder de grond.

Het bier zal een 3 kilometer lange reis maken door een pijpleiding van polyethyleen. Hier doet het 15 tot 20 minuutjes over. Elk uur zal er maar liefst 6000 liter drank door de buis heen vloeien.

Vier jaar geleden opende de bierbrouwerij bijna 3 kilometer verderop een bottelarij – waar drank in flessen wordt gestopt. Om de alcoholische lekkernij te vervoeren naar de nieuwe fabrieken, rijden er af en aan vrachtwagens. Door de bierpijpleiding aan te leggen worden vervoerskosten en uitlaatgassen beperkt.

En dit zullen de Belgen gaan merken. Door het initiatief zal het aantal zware voertuigen op de weg tussen de Halve Maan en de bottelarij verminderen met 85 (!) procent. Een win-win situatie dus.

Bron: WiredPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws