De best gelezen KIJK-nieuwtjes van 2013

kijkmagazine

23 December 2013 11:00

Salade

Welke berichten op deze site werden afgelopen jaar het meest gelezen? Bekijk de top-vijf!

5) Grootste containerschip ter wereld in de vaart
Bijna 400 meter lang zijn ze, met plek voor maar liefst 18.000 zeecontainers: de Triple E-schepen van de Deense reder Maersk. In juli dit jaar maakte het eerste exemplaar van deze nieuwe klasse zijn maiden voyage. Het berichtje hierover werd een hit op de KIJK-site.

4) Vogels bewust van snelheidslimiet wegen
Je zou denken dat hoe sneller een auto af rijdt op een vogel die op de weg zit, hoe eerder die vogel wegvliegt. Maar uit Canadees onderzoek bleek dat het ‘wegvliegmoment’ niet afhangt van de daadwerkelijke snelheid van het verkeer, maar van de maximumsnelheid op de weg in kwestie. Intrigerende kers op de taart: in de lente blijven vogels langer op de weg zitten dan in de herst.

3) KIJK blijft bestaan!
Op 31 oktober maakte uitgeverij Sanoma bekend door te gaan met slechts zeventien van zijn tijdschriftmerken – en KIJK was er daar niet een van. Dat leidde online natuurlijk tot de nodige speculaties, wat ons er weer toe bracht om een geruststellend bericht op onze site te posten: nee, dit nieuws betekende niet dat KIJK zou worden opgeheven. Verder zijn we een financieel gezond blad met goede hoop op een nieuwe eigenaar.

2) Aardkern 1000 graden heter dan gedacht
Het binnenste van onze planeet herbergt nog steeds geheimen voor ons. Afgelopen jaar bleek bijvoorbeeld dat de temperatuur op de grens tussen de binnen- en de buitenkern van de aarde zo’n duizend graden hoger is dan eerder werd gedacht. Ons nieuwsbericht hierover werd het op een na best gelezen sitebericht van 2013.

1) Leeft vegetariër langer dan vleeseter?
Berichtjes over de voor- of nadelen van het eten van vlees trekken nu eenmaal de aandacht. Zie bijvoorbeeld het ‘vleeseters zijn hufters’-verhaal, dat vervolgens ook nog eens uit de dikke duim van Diederik Stapel bleek te komen. Nu was het ‘vegetariërs leven langer dan vleeseters’-onderzoek waar wij afgelopen zomer over schreven geen ‘Stapeltje’, maar er vielen wel de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Vandaar dat we uiteindelijk moesten concluderen dat de studie al met al weinig zei over de gezondheid van Nederlandse vegetariërs die geen zevendedagsadventist zijn…


Meer Nieuws