Groenten versterken beton

Laurien Onderwater

18 June 2018 15:59

beton groenten cement

Door wortelen en wortels van suikerbieten te verwerken in beton hebben onderzoekers een milieuvriendelijkere versie ervan ontwikkeld.

Eet elke dag minstens twee ons groente luidt het advies, want in groenten zitten belangrijke voedingsstoffen en -vezels. Maar nu blijkt dat groenten niet alleen goed zijn voor mensen, maar ook voor het overeind houden van gebouwen en bruggen. Hoe dan? Nou, onderzoekers van Lancaster University hebben ontdekt dat nanodeeltjes (of platelets zoals ze het zelf noemen) afkomstig van wortelen en suikerbieten beton sterker kunnen maken.

Dit vind je ook interessant: Nederlands bedrijf komt met groen beton

Groen(te)beton

De groenten waren afkomstig van afvalproducten uit de voedingsindustrie. Wanneer de nano platelets werden toegevoegd aan een traditionele betonmix (cement, aggregaat en water) verhoogden deze deeltjes de hoeveelheid calciumsilicaathydraat (cementsteen). Dit is een belangrijke stof van beton die onder andere scheuren tegenhoudt.

Tijdens proeven werd duidelijk dat het toevoegen van de wortel- en suikerbietdeeltjes het beton aanzienlijk sterker maakte. Zo was er 40 kilo minder cement per kubieke meter beton nodig om dezelfde sterkte van het bouwmateriaal te bereiken. Uit tests bleek ook dat dit ‘groen(t)ere beton’ beter presteert dan reeds bestaande alternatieven waarin bijvoorbeeld grafeen is verwerkt.

Door de prestaties van beton te vergroten met het groentemengsel zijn kleinere hoeveelheden ervan nodig in de bouw. En dat is hard nodig, want de productie van beton (het meest toegepaste materiaal in de bouw) is erg belastend voor het milieu, omdat het proces gepaard gaat met een enorme uitstoot van koolstofdioxide.

Bonus

Bovendien bleek het toevoegen van de groentedeeltjes de dichtheid van de microstructuur van het beton te verhogen, waardoor betonnen structuren langer mee kunnen, want ze zijn beter bestand tegen corrosie. Als gevolg hiervan hoeven gebouwen en bruggen niet zo vaak te worden vervangen, waardoor de hoeveelheid cement die de bouwsector nodig heeft verder wordt verminderd.

So far so good. De onderzoekers zullen de resultaten van het groente-betonmengsel nu verder gaan onderzoeken om een beter begrip te krijgen van hoe de plantaardige nanobolletjesvezels de betonmix verbeteren. Ook willen ze de mix nóg beter maken.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

Bronnen: Lancaster University, New Atlas

Beeld: 123RF

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer Nieuws