Bitcoin ontmaskert dark web-gebruikers

Naomi Vreeburg

04 February 2018 10:59

dark web

Anoniem surfen op de duistere kant van het internet? Het gebruik van de bitcoin kan je alsnog verlinken.

Om aan drugs en wapens te komen, hoef je de deur niet meer uit. Op het ‘dark web’ kan iedereen met een paar muisklikken sites vinden waar allerlei illegale zaken te koop zijn. En de gebruikers van deze duistere kant van het internet doen dit ook nog eens anoniem, waardoor je hun identiteit moeilijk kunt achterhalen. Toch loopt een aantal van hen nu tegen de lamp door, jawel, de beroemde bitcoin.

Kasboek

Bitcoin wordt niet beheerd door een bank of overheid, dus is het lastig om de echte identiteit van de gebruiker te achterhalen. Maar de technologie achter deze cryptomunt – blockchain – houdt wel een kasboek bij van elke bitcoin-transactie die is uitgevoerd. En dit kasboek is wel redelijk makkelijk te vinden.

Hier maakten onderzoekers van de Qatar University gebruik van. Ze wisten aan de hand van het kasboek tal van bitcoin-adressen te achterhalen die ooit iets hadden gekocht op websites die zijn beschermd door Tor – de bekendste dark web-software waarmee je anoniem op internet kunt surfen. Ook haalden de wetenschappers uit deze transactielijst duizenden bitcoin-adressen die linkten naar publieke accounts – zoals Twitter en het populaire bitcoin-forum Bitcoin Talk.

Silk Road

Door simpelweg te zoeken of adressen uit deze twee sets overeenkwamen, konden de onderzoekers 125 transacties die aan dark web-sites zijn gedaan, linken aan publieke accounts. Op deze accounts staat natuurlijk veel meer informatie over de identiteit van de gebruiker. Van deze transacties gingen er 22 naar Silk Road, een website die ook wel bekendstond als de ‘eBay voor drugs’ en inmiddels al een tijdje is opgedoekt.

Van sommigen daarvan zijn zelfs de volledige naam, leeftijd, geslacht, email-adressen en woonplaats bij de onderzoekers bekend. De wetenschappers geven aan dat deskundigen met nog meer verstand van digitale zaken veel meer informatie van dark web-gebruikers op deze manier kunnen lospeuteren.

Bronnen: arXiv.org, Wired, Naked Security

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws