BMW en Daimler gaan zelfrijdende auto’s maken

kijkmagazine

2019-03-01 12:59:30

zelfrijdende auto's

Autogiganten BMW en Daimler slaan de handen ineen. Samen gaan de (voorheen) concurrerende bedrijven zich richten op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Het klinkt lekker ontspannen; een auto die al het werk voor je doet. Het woord zegt het immers al, een zelfrijdende auto heeft jouw hulp in het verkeer niet nodig. Maar hoelang duurt het eigenlijk nog voor we van onze ‘gewone’ auto’s af zijn en allemaal in elektrische, autonome varianten rijden? Snel, als het aan Duitse autogiganten BMW en Daimler ligt. De (vroegere) rivalen slaan de handen ineen in de hoop de koplopers te worden op het gebied van autonoom rijden. Dat liet Daimler gisteren weten.

Lees ook: Filmpje: eerste zelfrijdende raceauto van de Benelux

Bijzondere samenwerking

Geruchten dat de autofabrikanten samen in zee zouden gaan, gingen al even de ronde. De bevestiging kwam afgelopen donderdag, toen Mercedes-Benz maker Daimler “een langdurige, strategische samenwerking met BMW” aankondigde.

Sommigen zullen wellicht verbaasd zijn over de samenwerking tussen de rivalen. Toch is het geen vreemde zet. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is immers big business en de druk om de eerste te zijn, is dan ook moordend. Door de handen ineen te slaan en de “expertise van de beide te combineren” hopen BMW en Daimler een streepje voor te hebben op concurrenten.

Productie?

De samenwerking zou dan ook niet alleen kosten besparen, maar ook de innovatie, ontwikkeling en verspreiding van de technologie een boost geven. Hiermee hopen de autogiganten onder andere de concurrenten uit de Verenigde Staten en Azië het hoofd te kunnen bieden.

De eerste focus van het partnerschap zal liggen op de ontwikkeling van technologie voor rij-assistentie, autonoom rijden op snelwegen, en hulp bij parkeren. Die technologie zou halverwege volgend decennium beschikbaar zijn. Wanneer we volledig autonome BMW-Daimler auto’s zullen gaan zien, is nog niet duidelijk.

Bronnen: Daimler, phys.org, Bright

Beeld: Daimler

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys