Boete voor slapende Tesla-bestuurder

Karlijn Klei

20 September 2020 11:59

Tesla

Een Tesla raasde onlangs met 140 km/u over een Canadese autoweg. Dat terwijl de bestuurder, naar verluidt, uitgestrekt lag te tukken.

Sommige mensen stellen zich argwanend op tegenover de autopiloot van Tesla, maar er bestaat ook zoiets als te veel vertrouwen. Want hoewel de slimme, elektrische auto’s rijden makkelijker maken, betekent het natuurlijk niet dat je als bestuurder niets meer hoeft te doen. De Canadese politie spotte onlangs iemand met zo’n teveel aan vertrouwen. De 20-jarige reed niet alleen veel te hard, hij deed het slapend, zo laat de politie weten.

Lees ook: Video opgedoken waarin Tesla-bestuurder slaapt

Uiltje knappen

De Tesla, een 2019 Model S, sjeesde met meer dan 140 kilometer per uur over een autoweg vlakbij Ponoka, Alberta. Daarmee ging de auto ver voorbij de snelheidslimiet van 110 km/u. Erger nog, er leek niemand achter het stuur te zitten.

Bij nadere inspectie van de politie bleek dat niet het geval. Er zat wel degelijk iemand op de bestuurdersstoel. Echt besturen deed de 20-jarige Canadees niet. Zijn stoel was, net als de stoel van de bijrijder, helemaal achterover gezet. Tot grote verbazing van de politie leken zowel de bestuurder als de bijrijder te slapen.

Sleutelen

Het blinde vertrouwen van de bestuurder leidde gelukkig niet tot een ongeluk. Een wonder, aldus de politie. Zelfs met de autopiloot-functie aan is de Tesla namelijk niet bedoeld om helemaal op eigen houtje te rijden. De chauffeur moet de handen aan het stuur houden. Doet hij dat niet, dan zal de Tesla zichzelf uiteindelijk aan de kant zetten. De politie vermoedt dat de Canadees aan de auto gesleuteld heeft om dit veiligheidssysteem te omzeilen.

De bestuurder ging zonder schaafwonden maar met de nodige aantekeningen naar huis: een snelheidsboete, een tijdelijk rijdverbod voor ‘oververmoeidheid’ en een aanklacht voor roekeloos rijden. De Canadees moet in december voor de rechter verschijnen.

Bronnen: CBC, Royal Canadian Mounted Police

Beeld: Alberta RCMP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws