CERN test supersterke magneet

kijkmagazine

28 November 2015 16:00

Racetrack Model Coil - supersterke magneet CERN

Het instituut dat deeltjesversneller LHC uitbaat, heeft met het oog op een nóg grotere machine een magneet getest met een veldsterkte van 16 tesla.

De krachtigste deeltjesversneller ter wereld is momenteel de LHC van CERN. Maar al een tijdje circuleren er plannen voor een machine die deeltjes met maar liefst zeven keer zoveel energie op elkaar laat botsen. Onder andere zijn daarvoor veel sterkere magneten nodig, die een magneetveld halen met een sterkte van minimaal 16 tesla. En afgelopen week heeft CERN die waarde met een testmagneet weten te bereiken.

Versneller van 100 kilometer

Magneten zorgen er in de LHC en andere cirkelvormige versnellers voor dat de deeltjes die met bijna de lichtsnelheid door de tunnel schieten niet uit de bocht vliegen. Wil je die deeltjes met nog meer energie door zo’n versneller jagen dan nu het geval is, dan zul je dus ook sterkere magneten moeten bouwen. En daarom experimenteert CERN nu met allerlei verschillende magneten, om het pad naar dit soort supermagneten te effenen.

In principe zou de behaalde veldsterkte van 16 tesla voldoende moeten zijn voor de beoogde Future Circular Collider (FCC). Dit moet een CERN-versneller worden met een omtrek van 100 kilometer die deeltjes op elkaar moet laten botsen met een energie 100 tera-elektronvolt (TeV). (Ter vergelijking: de LHC haalt momenteel 13 TeV.)

Zonder gat

Toch is CERN er nog lang niet. De geteste magneet is een stuk kleiner dan een echte versnellermagneet en heeft ook geen gat in het midden waar een deeltjesbundel doorheen kan. Maar een veelbelovende stap in de goede richting is de test zeker.

Meer weten over de plannen voor een veel grotere deeltjesversneller bij CERN? Lees dit artikel in KIJK 8/2015 (ook los te krijgen via Blendle). En ook China wil een versneller van 100 kilometer; meer daarover in dit nieuwsbericht.

Bron en beeld: CERN










Meer Nieuws