De 10 slechtste tech-voorspellingen

kijkmagazine

14-08-2013 16:00:56

iPhone 5 - wit

Het wordt niets met de iPhone, niemand wil een computer in zijn huis, en nog meer niet-uitgekomen technologische voorspellingen van gerenommeerde kopstukken en media.

Zoals je in ons huidige nummer kunt lezen, voorspelde KIJK in 2003 een aantal gadgets voor 2013 – en dat pakte best aardig uit. Maar uiteraard wordt de plank op dit gebied ook weleens finaal misgeslagen. NBC News stelde een top-10 samen van de worst tech predictions of all time.

In het lijstje lezen we onder meer dat Steve Ballmer van Microsoft in april 2007 zei: “Er is geen kans dat de iPhone een significant deel van de markt zal veroveren. Geen kans.” Nu verliest de iPhone inmiddels flink terrein aan Android – maar dat Apple’s smartphone gedoemd was om nooit een succes te worden… Sorry, Steve.

Een computer… in je huis?!

Verder wordt Ken Olson van Digital Equipment Corp. aangehaald, die in 1977 de legendarische – en destijds ook in KIJK geciteerde – woorden uitsprak: “Er is geen reden dat iemand een computer in zijn huis zou willen hebben.” Tja. Later claimde Olson overigens dat deze zin uit context was gehaald; hij zou gedoeld hebben op computers die elk aspect van een woonhuis bestieren – en dát is inderdaad (nog?) niet gebeurd.

Ook een mooie: winkelen op afstand zou het nooit gaan worden, zo claimde TIME in 1966. “Omdat vrouwen graag buitenshuis komen, de koopwaar door hun handen laten gaan en van gedachten willen kunnen veranderen.” Inmiddels hebben we toch het idee dat er aardig wat spullen via internet worden verhandeld. (En daarvóór deden postorderbedrijven met papieren catalogi natuurlijk ook allang goede zaken.)

Oh ja, en de vliegende auto zou in 1944 al zijn intrede doen…

Bekijk het hele lijstje op de site van NBC News.

Beeld: ApplePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis