Denen lanceren proefraket

André Kesseler

07 June 2011 16:00

Twee Denen hebben een redelijk succesvolle proeflancering uitgevoerd. Het is de bedoeling om met de raket voor het eerst een Deen buiten de dampkring te brengen.

Eind  augustus vorig jaar meldden we:

‘De raket, de HEAT1X-TYCHO BRAHE,  is gebouwd door een team van vijftien vrijwilligers onder leiding van Kristian von Bengtson en Peter Madsen. De twee richtten in 2008 Copenhagen Suborbitals op en werken sindsdien fulltime en gesponsord door een groot aantal Deense bedrijven aan de ontwikkeling van een eigen bemande ruimteraket.’

Aanvankelijk zou de HEAT1X op 31 augustus vorig jaar vertrekken, maar die lancering mislukte. Een goedkope haardroger, die tijdens de lancering moest voorkomen dat een bepaalde klep vastvroor, weigerde dienst en de raket kwam niet van de grond.

Eind vorige week werd de proefraket dan toch naar een drijvend platform in de Baltische zee gesleept en afgeschoten. De lancering was succesvol, maar de eerste vlucht viel toch wat tegen. Het was de bedoeling dat het tien meter lange gevaarte een hoogte van een kilometer of 16 zou halen, maar het ding kwam niet verder dan 8,5 kilometer.

Het is te hopen dat de twee amateur-raketbouwers betere onderdelen gebruiken als ze over een tijdje een bemande versie gaan lanceren…

Bron: Wired

Foto’s: Copenhagen Suborbitals

 


Meer Nieuws