Filmpje: diepzee-horrorworm lacht je toe

Karlijn Klei

23 November 2018 13:02

Het ‘glimlachende’ onderwaterdier heeft iets schattigs tot het zich met veel gewurm en gewriemel gedeeltelijk binnenstebuiten vouwt.

In het duister van de diepzee is zicht een overbodige luxe. Dat is maar goed ook, want veel van de bewoners zouden niet meteen een schoonheidsprijs binnenslepen. Ook geen knapperd – hoewel misschien nog niet zo erg als de blobvis – is de kronkelende diepzeeworm die visser Roman Fedortsov op Twitter postte. Met een extraatje: “Als dit wezen kon schreeuwen”, schreef hij bij de post, “zou die dat zo doen.”

Lees ook: 3 bizarre diepzeedieren

Borstelworm

Het gilletje mag dan nep zijn, de kronkelende diepzeeworm is dat niet. Een borstelworm is het, ook wel polychaeta genoemd, waarschijnlijk lid van de familie Nereididae­. Borstelwormen danken hun naam aan de vele ‘haartjes’, zogenaamde chaetae, die hun lange lijfjes ‘sieren’. Deze borsteltjes helpen de maffe beestjes zich door de diepzee voort te bewegen; zwemmend, kruipend, wroetend, enzovoorts.

Helaas; wat op het eerste gezicht lijkt op een ietwat clowneske glimlach is in werkelijkheid niet meer dan een vouw in de huid van de worm als die zijn farynx, het slokdarmhoofd, netjes binnenhoudt. Want ja, zoals je in het filmpje kunt zien, klapt de borstelworm die met kaken en al af en toe naar buiten – een voorbij kruipende prooi maakt geen schijn van kans.

Verzameling

Het is niet de eerste keer dat de visser ons via Twitter deelgenoot maakt van zijn bijzondere vangsten. Geregeld plaatst hij foto’s van glibberige, grootogige, diepzee-wezens.

Bronnen: @rfedortsoc/Twitter, Live Science

Beeld: Hans Hillewaert/Wikipedia; @rfedortsoc/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes