DNA sequencen: wat is de volgende stap?

kijkmagazine

08 July 2011 16:00

DNA

Het Leiden Genome Technology Center wil elke maand het DNA van een organisme in kaart gaan brengen. En jij mag interessante onderwerpen aandragen.

Zoals te lezen is in het coverartikel van KIJK 8/2011: genomics is hot. Het ontrafelen van erfelijk materiaal kan steeds sneller en goedkoper, en daarom brengen we van steeds meer organismen het DNA in kaart. Zoals onderzoekers hebben gezegd: “Smaakt het goed, we’ll sequence it. Ziet het er leuk uit, we’ll sequence it.”

Het Leiden Genome Technology Center, dat meewerkte aan ons artikel, speelt in op deze ontwikkeling met hun project ‘Leve DNA’. In dat project geven zij ‘gewone mensen’ de mogelijkheid een antwoord te geven op de vraag: waarvan moet het DNA in kaart worden gebracht, en waarom?

Dus weet jij een organisme waarvan het DNA simpelweg moet worden ontrafeld, doe dan mee. Het insturen van suggesties is mogelijk via [email protected]. Voor inspiratie kun je op de website kijken; daar staat al een aantal voorbeelden van onderwerpen. Het project is bovendien te volgen via twitter: @leveDNA.

LeveDNA is één van de drie finalisten van de Academische jaarprijs. Deze prijs is bestemd voor het project dat er het beste in slaagt wetenschappelijke kennis over te brengen op het publiek. Als LeveDNA de jaarprijs op 26 oktober in ontvangst mag nemen, dan zal er elke maand een idee worden uitgekozen en uitgevoerd. En hoe gaaf zou het zijn als een van die ideeën afkomstig is van een KIJK-lezer?


Meer Nieuws