Deze drone verjaagt mensen die overwerken

Laurien Onderwater

08 December 2017 13:17

overwerken

In Japan is het heel normaal om flinke overuren op werk te maken. Maar dit bedrijf wil daar verandering in brengen en komt met een drone die werknemers de deur uit trapt.

In Nederland gaan de meeste werknemers over het algemeen netjes om een uur of vijf of zes naar huis. Maar in Japan heerst een heel andere werkcultuur. Daar wordt overwerken juist gestimuleerd en dat heeft vervelende gevolgen voor je sociale leven en – uiteindelijk – je gezondheid. Het bedrijf Taisei wil er daarom korte metten mee maken. En dat doet het op een wel erg originele manier: met een drone die vervelende muziek afspeelt, zodat je je bureau wel moet verlaten.

Karōshi

Overwerken is een serieuze kwestie in Japan. Volgens een recente studie zou bijna 25 procent van de medewerkers van Japanse bedrijven maandelijks 80 uur overwerken. En dat eist uiteindelijk zijn tol. De Japanners hebben er zelfs een term voor: karōshi, wat letterlijk ‘dood door overwerk’ betekent.

Samen met dronefabrikant Blue Innovations maakte Taisei daarom T-FREND: een drone die is ontworpen om door kantoorgebouwen te patrouilleren en werknemers de deur uit te helpen. De drone werkt autonoom en heeft geen gps nodig. Gebruikers stellen vooraf de tijd en route in, en T-FREND zal volgens afspraak door de gangen zwerven, waarbij hij een traditioneel Japans liedje, genaamd Hotaru no Hikari, luid zal afspelen.

Dit nummer wordt vaak gespeeld wanneer de scholen uit zijn of als winkels gaan sluiten. Dat moet al voldoende zijn om werknemers naar huis te sturen. En mochten ze de hint niet snappen, dan is er altijd nog de irritante combinatie van het zoemende geluid van de drone met het Japanse riedeltje. Grote kans dat employees zich dan niet meer kunnen concentreren en alsnog hun spullen bij elkaar rapen.

Serieuze zaak

Bovendien is T-FREND er niet alleen om mensen naar huis te schoppen, maar ook om ‘s nachts een oogje in het zeil te houden en inbrekers te weren. De drone is namelijk uitgerust met een camera en een geheugenkaart. Op deze manier worden de taken van beveiligers ook wat verlicht.

Om te laten zien dat Taisei echt serieus is over deze kwestie is de drone in april al beschikbaar voor 50.000 yen (ongeveer 375 euro).

Bronnen: New Atlas, Engadget

Beeld: Taisei

Zelf ook toe aan een drone die je de deur uit schopt? Ga dan naar: Droneshop.nl – camera drones

Lees ook: 

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws