‘Ebola kan leiden tot grote mazelenuitbraak’

MtB

13-03-2015 11:00:53

De ebola-uitbraak heeft de gezondheidszorg in West-Afrika op zijn kop gezet. De kans op mazelen is daardoor vele malen groter geworden.

Ebola lijkt op haar retour, maar voor een jubelstemming is het nog te vroeg. Door de aanslag op de gezondheidszorg van de Afrikaanse landen is de kans veel groter dat er een uitbraak zal komen van andere ziektes waarvoor wel kan worden ingeënt. Hiervoor waarschuwen onderzoekers van verschillende universiteiten in Science. Zij pleiten voor een grootse vaccinatiecampagne.

De vaccinatiegraad voor mazelen is met 75 procent gedaald tijdens de uitbraak, mede doordat mensen niet meer naar de gezondheidsinstellingen durven te komen. Ze zijn bang dat ze met ebola worden besmet. Op basis van de huidige vaccinatiegraad hebben de onderzoekers een model opgesteld. Hierin werden onder andere de geboortecijfers en infectiegevoeligheid van de West-Afrikanen meegenomen. Met behulp van het model werd uitgerekend hoeveel mensen worden geraakt door een eventuele uitbraak van de mazelen.

Evenveel doden

Hun model kwam uit op een aantal geschatte doden dat vergelijkbaar is met het aantal sterfgevallen door ebola. Hieraan zijn 9.976 mensen overleden volgens de laatste cijfers van de WHO. Wanneer nu de mazelen uitbreken, overlijden waarschijnlijk 12.000 mensen in Sierra Leone, Guinea en Liberia. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal doden dat je zou verwachten als de mazelen uit waren gebroken vóór ebola.

Gelukkig is er op dit moment nog geen mazelenuitbraak geweest. Maar helaas vormt niet alleen deze ziekte een bedreiging voor de bevolking. Er is ook een stuk minder gevaccineerd tegen meningitis, tuberculose en polio. “Ebola heeft een heleboel bijeffecten”, vertelt Justin Lessler, leider van het onderzoek, in een persbericht. “Maar dit is er eentje waar we wel wat aan kunnen doen.” Hij hoopt dat er snel een vaccinatiecampagne wordt opgezet.

Bronnen: Science, Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health en University of Southampton via EurekAlert!

Lees hoe ebola te werk gaat, welke versies er van het virus zijn en welke uitbraken er door de jaren heen zijn geweest.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis