Europa kiest voor ondergrondse opslag nucleair afval

André Kesseler

13 August 2010 10:00

Terwijl president Obama nog steeds geen oplossing heeft gevonden voor Yucca Mountain, waar zo ongeveer al het hoogradioactieve afval van Amerika zou worden ondergebracht, kiezen steeds meer Europese landen voor geologische eindberging.

In KIJK 8/2010 schreven we:

Met de wedergeboorte van kernenergie wordt ook het ‘oude’ probleem van het hoogradioactieve nucleaire afval nieuw leven ingeblazen. Wereldwijd ligt er tussen de 250.000 en 300.000 ton te wachten op een afdoende oplossing en de nieuwe centrales die de komende decennia zullen worden gebouwd, maken dat probleem alleen maar groter. Radioactief afval zal nog honderden jaren veilig opgeborgen moeten worden en ondergronds lijkt dan een goed idee.

Binnen Europa zijn Noorwegen en Zweden redelijk ver op het gebied van het opbergen van nucleair afval in diepe aardlagen, geologische eindberging genaamd. En ook Frankrijk timmert aardig aan de weg met een 500 meter diepe bergplaats in bij het plaatsje Bure in het noordoosten van het land. Voorlopig wordt daar alleen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bodem. Maar als die tests (gedaan door het Agence nationale pour la gestion des déchets radioactifs, oftewel ANDRA) positief uitvallen, willen de Fransen in 2016 met de bouw beginnen van een ondergrondse bergplaats waar vanaf 2025 nucleair afval kan worden opgeborgen.

800px-LSMHM-03

Frankrijk zal wel moeten, want het land haalt 80 procent van haar elektriciteit uit 58 kerncentrales en is daarmee koploper op het gebied van kernenergie. Het heeft inmiddels al 2300 kuub hoog-  en nog eens 42.000 kuub middelradioactief afval. Dat is nu opgeslagen in Marcoule, Cadarache en La Haque, waar ook een deel van het Nederlandse nucleaire afval ligt te wachten op transport naar Nederland. Hier wordt het dan opgeslagen bij Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) in de buurt van Vlissingen.

Ook in Duitsland wordt gewerkt aan geologische eindberging. Een andere grote Europese speler op dit gebied, Groot-Brittannië, worstelt met dezelfde problemen als de Amerikanen. Tientallen jaren van onderzoeken en verhitte debatten hebben nog geen bruikbare locatie opgeleverd. Onze enige kerncentrale, die in Borssele, produceert slechts 1,3 kuub hoogradioactief afval per jaar en dat is zo weinig dat jaren geleden werd besloten om dat bovengronds te stallen. Op het terrein van de COVRA is ruimte genoeg om het Nederlandse afval de komende honderd jaar op te slaan.

Overigens wordt er al langere tijd gepraat over een Europese aanpak van het probleem en een centrale opslagplaats voor al het Europese nucleaire afval, maar het lijkt erop dat veel landen daar niet op willen wachten.

Bronnen: Nature News

Beeld: Paul Veronica/ANDRA


Meer Nieuws