Europese satelliet bestudeert gewassen

Naomi Vreeburg

23-06-2015 13:00:11

Vannacht is Sentinel-2A gelanceerd, een satelliet die slechte oogsten moet gaan voorspellen.

ESA beleefde een paar spannende minuten vannacht op de lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. De Vega-raket met milieusatelliet Sentinel-2A moest precies om 03:52 worden gelanceerd om in de juiste baan om de aarde te komen. Het verliep gelukkig volgens plan en 55 minuten later koppelde Sentinel-2A los van de vierde trap van de raket. De satelliet zal nu onder andere de kwaliteit van gewassen in kaart brengen.

Slechte oogsten

Sentinel-2A is de tweede milieusatelliet die Europa de lucht in heeft geschoten voor het Copernica-programma, een missie om een beter beeld te krijgen van onder andere landgebruik, droogte en vervuiling. In april 2014 werd de Sentinel-1A al gelanceerd die sindsdien de zeespiegelstijging en hoogte van Nederlandse dijken in de gaten houdt.

Voor Sentinel-2A zijn andere klusjes bedacht. Zo zal hij zeevervuiling en veranderingen in bossen en natuurgebieden opsporen. Maar een van de belangrijkste klussen is het checken van de kwaliteit van onze gewassen. De camera van de satelliet is uitgerust met een sensor die specifieke golflengtes kan detecteren waarmee hij de lichtreflectie van gewassen kan opvangen. Dit zegt wat over de gezondheid van de planten. “De satelliet zal het Wereldvoedselprogramma helpen om slechte oogsten te voorspellen”, vertelt projectleider Volker Liebig aan BBC News.

Tweelingbroer

Elke tien dagen zal hetzelfde punt op aarde door de satelliet worden gemeten. Maar volgend jaar zal dit elke vijf dagen worden wanneer zijn tweelingbroer Sentinel-2B hem komt vergezellen. Dit zal de eenzame hoogte van 800 kilometer iets minder eenzaam maken.

Bronnen: NASA, BBC News

Beeld: ESAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws