Falcon 9 explodeert na lancering

Naomi Vreeburg

29-06-2015 13:00:41

De bevoorrading van het ISS is in rook opgegaan door het exploderen van een Falcon 9-raket.

Meestal als we melden dat er iets niet helemaal volgens plan is verlopen met de Falcon 9, praten we over de landing. Maar gisteren gaat het twee minuten en 19 seconden na de lancering al mis: de onbemande raket explodeert op 35 kilometer hoogte en neemt de bevoorrading van het ISS mee de afgrond in.

NASA en SpaceX weten nog niet precies wat er is mis gegaan en zijn druk op zoek naar mogelijke oorzaken. SpaceX-oprichter Elon Musk liet via Twitter weten dat er waarschijnlijk sprake was van overdruk in de tank met vloeibaar zuurstof. Als er meer bekend is over de oorzaak laten we dit hier weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het blijkt overigens geen ramp voor de astronauten in het ISS dat hun voedsel, samen met een aantal experimenten en kleding, in rook is opgegaan. Zij hebben nog voldoende voorraad aan boord en vrijdag zal een Russische raket met bevoorrading naar ze toe worden geschoten.

Helaas is het wel al de derde keer in acht maanden dat de levering is mislukt. In oktober knalde een raket van het bedrijf Orbital uit elkaar op het lanceerplatform en twee maanden geleden begon Progress 59 als een malle door de ruimte te tollen om vervolgens boven de Stille Oceaan te vergaan.

Bronnen: GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws